Winkelketen MS Mode vraagt faillissement aan in België

© BELGA

De Nederlandse winkelketen MS Mode, gespecialiseerd in damesmode voor een maatje meer, vraagt het faillissement aan in ons land. Er zijn 220 banen bedreigd.

De Belgische tak van kledingwinkelketen MS Mode gaat eerstdaags het faillissement aanvragen, zo meldt het bedrijf donderdag. Het is niet uitgesloten dat de winkelketen “in aangepaste vorm in België aanwezig blijft”.

Een week geleden raakte de doorstart van de winkels in thuisland Nederland en enkele andere landen bekend via de overname door GA Europe en Coolinvestment. Maar de Belgische activiteiten zijn geen onderdeel van die transactie. “Dit noodzaakt de raad van bestuur van MS Mode België NV om eerstdaags het faillissement aan te vragen in België.”

220 banen bedreigd

Het management zegt nog geen verdere informatie te willen geven aan de pers, verdere berichten volgen na overleg met de curatoren.

Volgens de VRT-nieuwsredactie staan er 220 banen op het spel. Op de website, die donderdag even offline ging, staat te lezen dat er 60 vestigingen zijn in België en Luxemburg.

Bis

De bonden bij MS Mode België zijn ongerust over de “aangepaste vorm” waarin de modewinkelketen mogelijk aanwezig blijft in ons land. Zij vrezen een “MS Mode Bis” met minder werknemers, minder winkels en een meer nadelige arbeidsovereenkomst, aldus Yves Flamand van de socialistische bediendebond SETCa (BBTK).

“Deze ochend verzekerde de directie ons tijdens een bijzondere ondernemeingsraad dat er reeds een kandidaat-overnemer is. Het gaat om dezelfde investeerder als in Nederland, Roland Kahn. Hij wil duidelijk wachten tot het schip zinkt om nadien pas de activiteiten te herstarten. Zo vermijdt hij de procedures van de wet-Renault”, aldus Flamand.

“We hebben de indruk in een slechte film te zitten en het personeel is bang dat de overnemer binnen enkele maanden met een ‘MS Mode Bis’ op de proppen komt. Met minder werknemers, minder winkels een een minder voordelige cao”, zegt de vakbondsman.

Het faillissement zou volgende week uitgesproken worden. “Afwachten wat de handelsrechtbank van dergelijke constructie denkt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen