Nederland in de ban van baldadige videoblog: al één YouTuber in de cel

"He kankerkaaskoppen, kom hier, we gaan jullie allemaal doodmaken." Nederland keek met ontzetting naar een filmpje van de populaire blogger Ismail Ilgun waarin een groep allochtone jongeren uit Zaandam met wapens zwaait en Nederlanders bedreigt. Ze haalden een boksbeugel en een stroomstootwapen boven. Ilgun werd opgepakt, de politie is nu op zoek naar de jongeren die in de video figureerden.

sdv

De jongeren uit de video zijn nog niet aangehouden, zei een woordvoerder van de politie aan De Telegraaf. “We zijn hun identiteit aan het achterhalen, we moeten bijvoorbeeld hun verblijfplaatsen weten.”

De video verscheen op de Youtubepagina van Ismail Ilgun, die zelf ook in beeld komt met gele jas, en de camera vasthoudt. Hij werd dinsdagochtend al aangehouden op verdenking van opruiïng en zit nog steeds in de cel. De video werd intussen verwijderd van Youtube.

Ilgun publiceerde in totaal 32 video's van jongeren onder de noemer HoodVlog, en is zo uitgegroeid tot een beroemdheid in Nederland. Dagelijks bekijken meer dan 100.000 mensen zijn filmpjes. Hij filmt het straatleven in Zaandam, een stad in het noorden van Nederland, dicht bij Amsterdam. Kern van de actie is een supermarkt in de gemeente Poelenburg. Regelmatig zijn er beelden te zien van jongeren die voor overlast zorgen. De groep kwam zelfs in de Nederlandse talkshow Pauw!. Een werkelijk hallucinant interview.

v

De dag nadien reageerde Ilgun met deze blogpost op het mediaoptreden van hem en zijn vrienden. "De media verdraaien alles."

Hij kwam later die dag ook de politica tegen met wie hij in de talkshow zat terwijl hij met zijn vrienden in de auto rondreed. Hij sprong uit de auto, en ging met de camera in de aanslag weer bijzonder intimiderend te werk.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER