Bart Somers na racistisch incident in Kamer: "Ik ben beschaamd"

© belga

© BELGA

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Opschudding donderdagmiddag in de Kamer. Open VLD’er Luk van Biesen zou na een tussenkomst van Meryame Kitir (SP.A) over de sluiting van Caterpillar “Ga terug naar Marokko” hebben gezegd. Van Biesen verontschuldigde zich achteraf, maar ontkent dat hij die woorden heeft gebruikt. Voor Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten is het incident nog niet gesloten. Bart Somers zegt dan weer "beschaamd" te zijn.

boj, mtm, dgs

Tijdens een discussie over de aangekondigde sluiting van Caterpillar, merkte Kitir op dat haar partij voor de activering van werklozen is. Alleen moeten werkgevers bereid zijn om die oudere mensen ook een kans te geven, luidde het. Toen Kitir terugkeerde naar haar plaats in het halfrond, ontstond rumoer waarbij richting de liberale banken werd gekeken.

Het was Kristof Calvo (Groen) die nadien Kamervoorzitter Siegfried Bracke aanspoorde Van Biesen op de vingers te tikken omdat hij Kitir zou hebben toegesnauwd terug naar Marokko te keren. “Indien het waar is wat collega Calvo heeft gesignaleerd, dan is dat ongepast en dan zou de betrokkene zich beter verontschuldigen”, reageerde Bracke. "Verschillende collega's van verschillende partijen hebben me er ook over aangesproken. Iedereen is het er over eens dat als dit effectief is gezegd, dit absoluut ongehoord is. Zinnetjes als Ga terug naar Marokko horen noch in de Kamer noch daarbuiten thuis en zijn zeer onfatsoenlijk en misplaatst."

Incident bestaat niet

De Kamervoorzitter moet echter toegeven dat hijzelf de uitspraken niet gehoord heeft - net als vele andere parlementsleden. Ook de griffier en adjunct-griffier, die tijdens de plenaire zitting aanwezig zijn - weliswaar op enige afstand van beide betrokkenen - hebben de uithaal niet gehoord en ook de diensten konden niets terugvinden.

Parlementair-technisch gesproken bestaat het incident dus niet. "Ik kan geen sanctie opleggen voor iets dat niet bestaat", zegt Bracke. Bovendien bestaat er, zelfs al mocht het geakteerd zijn, nog zoiets als de vrijheid van meningsuiting en parlementaire onschendbaarheid. "Daardoor mag je bij wijze van spreken zeggen wat je wil, al zal ik altijd blijven zeggen dat ik het fundamenteel oneens ben", besluit Bracke.

"Ik pik dat niet"

Meryame Kitir zelf reageerde ook: “De uitspraak is gevallen na mijn tussenkomst aan de premier over de ontslagen bij Caterpillar, toen ik weer op mijn plaats ging zitten. De uitspraak maakt mij kwaad en ik pik dat niet. Ik zal er ook verder mee gaan. Wat me nog bozer maakt, is dat het feit dat dit in de Kamer kan gebeuren het beste bewijs is dat racisme nog heel sterk is en dat we daarop moeten reageren.”

Voor Kitir is de kous echter niet af. “Ik vind het heel erg wat hij gezegd heeft, maar het is nog erger dat hij het achteraf heeft ontkend”. Ze wil straks met Kamervoorzitter Siegfried Bracke bekijken welk vervolg ze aan het incident wil breien.

Maya Detiege (SP.A) zat naast Meryame Kitir toen het incident gebeurde. Ze vertelt wat er precies gebeurd is en dat Kitir enorm aangedaan is. Ze vindt dat er officiële excuses moeten komen, onder andere van Open VLD.

"Te veel respect"

Luk Van Biesen, door Calvo en Kitir aangewezen als de schuldige, ontkent. Hij reageerde in het parlement: “Indien mijn tussenkomst daarjuist verkeerd werd begrepen, wil ik mij daarvoor uiteraard verontschuldigen bij iedereen die me verkeerd begrepen heeft”, reageert hij.

Hij wilde naar eigen zeggen duiden dat de werknemers van Caterpillar tot de meest performante en productieve horen die er bestaan en ze dus werkgevers zouden kunnen overtuigen om hen aan te werven. “Iedereen die mij kent, weet dat het woorden zijn die ik zeker niet zou gebruiken. Dat ligt niet in mijn aard van zeggen. Daarvoor heb ik te veel respect voor iedereen in dit parlement, en zeker voor collega Kitir”, luidde het. Het SP.A-parlementslid was echter zichtbaar verontwaardigd bij zijn reactie, zo is op deze beelden te zien:

Ook in Terzake ontkende Van Biesen donderdagavond dat hij die woorden gebruikt heeft. Hij heeft naar eigen zeggen wel het woord 'Marokko' gebruikt, maar enkel verwijzend naar de mogelijke arbeidsmigratie in het dossier van Caterpillar. Volgens Van Biesen is hij dus verkeerd begrepen. "Dergelijke woorden horen niet in het parlement en ik zou ze ook nooit gebruiken", klonk het. Meer zelfs, als iemand zoiets zou zeggen, zou Van Biesen naar eigen zeggen "de eerste zijn om recht te staan en te protesteren".

Rutten: "Incident niet gesloten"

Donderdagavond had Van Biesen een persoonlijk gesprek met voorzitster Gwendolyn Rutten. "Wat er uiteindelijk precies wel is gezegd of bedoeld, is voor mij nog steeds niet duidelijk. Zijn uitleg beantwoordde niet aan wat men van een liberale volksvertegenwoordiger mag verwachten. Uitspraken over werknemers bij Caterpillar en een onbegrijpelijke associatie met Marokko of andere landen kunnen voor mij niet door de beugel. Dat heb ik de heer Van Biesen ook duidelijk gemaakt."

Rutten stelt dat Van Biesen zich engageerde om het incident persoonlijk met Kitir uit te praten en goed te maken, maar dat het incident niet gesloten is. 'De lijn is duidelijk: onze volksvertegenwoordigers hebben een voorbeeldfunctie en horen onze liberale waarden altijd en overal uit te dragen. Voor volksvertegenwoordigers die dat niet erkennen is er in de liberale partij geen plaats."

"Beschaamd"

Ook Bart Somers, fractieleider voor Open VLD in het Vlaams Parlement, kan niet lachen met de uitval.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen