© BELGA

VIDEO. Opschudding in de Kamer na racistische uitspraak: “Ga terug naar Marokko”

Opschudding donderdagmiddag in de Kamer. Bij een debat heeft iemand tijdens een tussenkomst van Meryame Kitir (SP.A) “Ga terug naar Marokko” geroepen. Volgens Kitir zelf en Groen-parlementslid Kristof Calvo gaat het om Open VLD’er Luk Van Biesen, maar die ontkent.

hvv

Enkele politici, onder wie Kristof Calvo, hoorden de uitspraak tijdens een debat over tewerkstelling en de recente golf van ontslagen. “Ik heb collega Luc Van Biesen dat horen zeggen. Ik kan dit niet aanvaarden, zoiets kan niet in het parlement”, verklaarde Calvo achteraf bij VTM.

“‘Als het klopt wat meneer Calvo zegt, dan is dat ongepast en vraag ik die persoon zich te verontschuldigen bij de betrokkene”, riep kamervoorzitter Siegfried Bracke op.

Meryame Kitir zelf reageerde achteraf ook voor de camera’s: “De uitspraak is gevallen na mijn tussenkomst aan de premier over de ontslagen bij Caterpillar, toen ik terug op mijn plaats ging zitten. De uitspraak maakt mij kwaad en ik pik dat niet. Ik zal er ook verder mee gaan. Wat me nog bozer maakt, is dat het feit dat dit in de Kamer kan gebeuren, het beste bewijs is dat racisme nog heel sterk is en dat we daarop moeten reageren.”

Volgens Kitir ging het om Luc Van Biesen, maar die ontkent. Hij verliet de Kamer hoofdschuddend na het tumult: “Indien mijn tussenkomst verkeerd werd begrepen, wil ik mij daarvoor verontschuldigen”, reageert hij. “De woorden waarvan ik word beschuldigd, heb ik nooit gezegd en zou ik nooit gebruiken. Wie mij kent, weet dat.”

Even voordien was er al een incident geweest tussen Kitir en de Open VLD-fractie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER