© Photo News

Parket eist 48.000 euro van Skype

Het softwarebedrijf Skype moest zich voor de correctionele rechtbank in Mechelen verantwoorden omdat het niet had toegestaan om gesprekken af te luisteren in opdracht van het Mechelse gerecht. Skype zegt dat het technisch niet mogelijk was om gesprekken af te luisteren. Het openbaar ministerie vorderde een boete van 48.000 euro.

Theo Derkinderen

De hele zaak ging het rollen toen het Mechelse gerecht in 2012 de handel en wandel van een criminele organisatie in kaart wou brengen. Omdat de speurders te weten waren gekomen dat er heel wat gesprekken via Skype gebeurden, vroegen ze aan Skype om een aantal gesprekken af te luisteren. Maar het bedrijf ging daar niet op in omdat ze niet in de mogelijkheid verkeerde om mee te luisteren met de gesprekken.

In België moeten telecombedrijven meewerken met het gerecht. Op vraag van een onderzoeksrechter nemen zij de gesprekken van bepaalde telefoonnummers op en spelen die gesprekken door aan het gerecht.

“Nochtans kan Skype niet ontkennen dat het een communicatiebedrijf is dat haar diensten in ons land ter beschikking stelt. Dus moet ze zich voegen naar de Belgische voorschriften. En dus over de mogelijkheid beschikken om gesprekken af te luisteren”, zei openbaar aanklager Tim Van Hoogenbemt. “Skype argumenteert dat het een Luxemburgse firma is dat zij niet onder de Belgische wetgeving vallen. Maar het gaat hier wel om gesprekken die in België zijn gevoerd en met mensen die in België wonen of verblijven.”

Kruistocht

Skype herhaalde op de zitting dat het geen gesprekken kan afluisteren en alle andere beschikbare informatie wél heeft overgemaakt aan de speurders. “Wij zijn een softwarebedrijf. Geen communicatiebedrijf. Wij stellen software ter beschikking zodat mensen via het internet met mekaar kunnen communiceren maar wij hebben voor het overige geen infrastructuurnetwerk zoals communicatiebedrijf dat wel hebben.”

De advocaten spraken zelfs van een kruistocht tegen Skype. “De onderzoeksrechter kon er niet mee leven dat hij bot ving bij Skype en heeft dan een onderzoek bevolen. Later bleek bovendien dat er een datum in één van de pv’s niet klopte met de werkelijkheid.”

Skype vroeg de onontvankelijkheid van het dossier. Het parket eiste een boete van 48.000 euro. Ten vroegste half oktober velt de rechter in Mechelen een vonnis.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER