© rr

© ema

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Chiro en buren protesteren tegen woonwijk in overstromingsgebied

Buurtbewoners en Chiromeisjes in Retie voeren een petitie tegen de bouw van elf nieuwe huizen op de drassige weiden in hun achtertuin. “Wij vrezen overstromingen als alles hier wordt volgebouwd”, zeggen ze.

Eddy Meulemans

Op de braakliggende weilanden tegenover warenhuis Lidl, tussen de Turnhoutsebaan en de ring in Retie, rijst binnenkort wellicht een nieuwe woonwijk uit de grond. Projectontwikkelaar Hizz heeft een aanvraag ingediend om de gronden op de oever van de Kleine Nete, die op het gewestplan staan ingekleurd als woonzone, te verkavelen. In de nieuwe privéverkaveling zou plaats zijn voor elf nieuwbouwwoningen.

“Op het gewestplan zijn de gronden inderdaad ingekleurd als woonzone, maar op de Vlaamse waterkaart staan ze aangeduid als mogelijk overstromingsgevoelig gebied”, zegt gemeenteraadslid Guy Vanherck (CD&V), die het opneemt voor de buurtbewoners. “Bij de minste regenval staan de gronden onder water. Wat als heel het gebied straks bebouwd wordt met wegen, huizen en opritten? Nu kan het water er nog in de bodem trekken. Maar als alles vol beton en klinkers ligt, dreigt er echt wel overstromingsgevaar voor de omwonenden.”

“Zelfs vandaag, na vele weken van droogte en hitte, ziet onze gazon nog altijd mooi groen. Het is hier echt wel heel natte grond”, zegt buurtbewoonster Katrijn Cools (44).

Lees het hele verhaal vrijdag in Gazet van Antwerpen - editie Kempen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER