© Lisa Van Damme; LVD

Inspectie neemt ‘gewapend’ kunstwerk in beslag

“De Eeuwige Jachtvelden”, een kunstwerk van Patrick Van Caeckenbergh uit 1990, is deels in beslag genomen en in quarantaine geplaatst. Dat meldt eigenaar M HKA. Het kunstwerk, dat onder meer een raketwerper bevat, werd eerder al in Italië getoond.

Het werk van Van Caeckenbergh lijkt op een rococomeubel, maar is een reusachtige houten gereedschapskist op vier als leeuwenkop uitgewerkte poten. De buitenkant is bekleed met reclamefolders, binnenin steken vuurwapens waaronder een bazooka en andere zware wapens.

“De kunstenaar wil met dit werk op vlijmscherpe wijze postkapitalistische mechanismen blootleggen. Alles lijkt koopbaar en maakbaar, maar in werkelijkheid worden vooral hebzucht en destructie gestimuleerd”, zegt het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen, dat het werk in bruikleen gaf aan het provinciaal domein Raversyde Atlanticwall voor de komende tentoonstelling ‘Private Tag’.

Bij aankomst op het provinciaal domein werd volgens M HKA de wapeninspectie gewaarschuwd, waarna die een deel van het werk in een bunker afzonderde. De ontmijningsdienst DOVO zou nu aan zet zijn en zou het mogelijk vernietigen.

“Merkwaardig hoe een werk van een kwart eeuw oud zo profetisch kan zijn”, stelt directeur Bart De Baere van het museum. “Ooit ging het zonder problemen heen en weer naar Italië, en toen was er nog geen vrij grensverkeer. Nu lijkt het wel een blootliggende zenuw te raken.”

De kunstenaar liet M HKA weten dat de geweren al vóór de eerste opbouw werden gedemilitariseerd. “Bij deze eerste opbouw waren ook al problemen gerezen en bijna dertig jaar later lijkt het er nog niet veel anders aan toe te gaan. Het werk blijkt dan ook meer dan ooit erg actueel”, aldus Van Caeckenbergh.

Momenteel wordt het kunstwerk als lege doos tentoongesteld. Na eventueel verdere demilitarisering kan het werk later misschien opnieuw integraal worden bekeken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER