Direct naar artikelinhoud
Werk

Kris Peeters (CD&V) wil wet-Renault dit jaar aanpassen

Federaal minister voor Werk Kris Peeters (CD&V)Beeld Photo News

De wet-Renault moet dit jaar gemoderniseerd worden. Dat stelt federaal minister voor Werk Kris Peeters (CD&V) bij Radio 1. Peeters wil dat bij een herstructurering rekening gehouden wordt met onderaannemers. Daarnaast moeten ontslagen werknemers die snel een nieuwe job vinden, ook worden opgenomen in het sociaal plan. 

Volgens de minister zijn slachtoffers van een herstructurering niet geneigd om snel werk te zoeken. "Zelfs degenen die iets vinden, wachten toch af. Zij willen eerst weten wat er precies in het sociaal plan wordt opgenomen." Om dit tegen te gaan wil Peeters ook personeel dat nieuw werk heeft gevonden, betrekken in het sociaal plan. 

Bij herstructureringen en sluitingen blijven onderaannemers "in de kou" staan. "We zien dit bij Caterpillar en banken die herstructureren", aldus Peeters. "Zij moeten meer zicht krijgen op wat er gebeurt. Zij moeten in het debat worden betrokken."

'We moeten vooruit met de modernisering van de wet-Renault'
Kris Peeters (CD&V), minister van Werk

Peeters stelt dat het voor werkgevers ook belangrijk is om de wet-Renault aan te passen. "Herstructureringen moeten mogelijk blijven, anders investeert niemand nog in België, maar dit moet wel op een goede manier. We moeten een balans vinden, zodat we dit drama voor alle werknemers op een verstandige manier in kaart kunnen brengen. Het kan niet dat de groep onderaannemers in de kou blijft staan, geen informatie krijgt."

Steun

Peeters stelt dat hij de Groep van Tien, de belangrijkste onderhandelaars van de federale Belgische sociale partners, met dit voorstel niet passeert. "Ik heb al een hele tijd geleden gevraagd om een visie, ik wacht nog steeds. Ik geef ze nog even de tijd, maar we moeten vooruit met de modernisering van de wet-Renault."

De minister hoopt de wet dit jaar nog te moderniseren. De nodige politieke steun is allesbehalve concreet. "Ik heb als minister van Werk een voorstel op tafel gelegd", aldus Peeters.