Direct naar artikelinhoud

Het is uitzonderlijk warm in Groenland, "mede door de koude hier"

Het is uitzonderlijk warm in Groenland, "mede door de koude hier"
Beeld AP

Terwijl het bij ons bibberen is, wordt in Groenland het vriespunt niet eens bereikt. Op een van de meest noordelijke plekken ter wereld is het uitzonderlijk warm. In plaats van de gebruikelijke -30° C worden temperaturen tot 6° C boven het vriespunt gemeten.

Dat het op Groenland niet vriest, heeft te maken met de koude hier bij ons, zegt glacioloog Frank Pattyn (ULB) op Radio 1. "De situatie is ingewikkeld, maar het heeft te maken met de befaamde polar vortex."

De vortex is een koude massa lucht die boven de noordpool hangt. "Die komt in contact met warme lucht uit de tropen. Dat gebeurt min of meer bij ons", zegt Pattyn.
Winden, zoals de straalstroom op grote hoogte, sluiten dat contact tussen koude en warme lucht mooi af. Hoe meer contrast er is tussen temperaturen, hoe sterker de winden. Door de opwarming in het poolgebied en de gelijktijdige afkoeling in onder meer Siberië, zwakt het contrast af en bijgevolg ook de kracht van de winden. 

'In 2011 werden ook al eens hoge temperaturen in Groenland genoteerd'

"De winden beginnen dan te vertakken", weet Pattyn. "In plaats van westenwinden krijgen we dan koelere oostenwinden. De koude lucht daalt dus naar onze regio, terwijl de warme lucht van hieruit richting de poolgebieden trekt." Omdat in Noord-Amerika zich een gelijkaardig fenomeen voordoet, krijgt Groenland op dit moment uit verschillende richtingen warme lucht.

Opwarming klimaat

Uitzonderlijk is dat volgens de glacioloog echter niet. "Dit heeft zich al voorgedaan. In 2011 werden ook al eens hoge temperaturen genoteerd." Heeft de opwarming van de aarde daar ook iets mee te maken? Volgens Pattyn alvast wel. "De afname van het zee-ijs en het opwarmen van de poolgebieden heeft hier invloed op."