Direct naar artikelinhoud

"Ik heb nog nooit zo'n knappe premier gezien": Nieuw-Zeelanders boos om "seksistisch en eng" interview

Jacinda Ardern met haar partner Clarke Gayford.Beeld Getty Images

In Australië en Nieuw-Zeeland is beschaamd gereageerd op een interview dat het Australische nieuwsprogramma 60 Minutes gisteren heeft uitgezonden met de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern. Het vraaggesprek was volgens critici uiterst seksistisch en bot, en ging meer over het uiterlijk van de premier en haar zwangerschap dan over haar beleid.

Zo zei interviewer Charles Wooley aan het begin van het gesprek meteen: "Ik heb al veel premiers ontmoet, maar nooit iemand die zo jong is, weinigen die zo slim zijn, en niemand die zo aantrekkelijk is." Volgens Wooley is hij, net zoals de rest van Nieuw-Zeeland, 'verliefd' op de premier. Tv-zender Channel Nine kondigde het interview op voorhand aan als een "special met een wereldleider zoals geen ander, die jong, eerlijk en zwanger" is.

"Waarom stapt een leuke persoon als jij in de harde wereld van de politiek?", wilde Wooley nog weten, waarop Ardern gevat antwoordde dat "ook leuke mensen in de politiek stappen".

Helemaal ongemakkelijk werd het voor Ardern en haar man Gayford toen Wooley zei een belangrijke politieke vraag te hebben, "en dat is wanneer de baby komt". Na het antwoord ("17 juni") opperde hij dat veel mensen "berekenen wanneer de conceptie plaatsvond". "Waarom zou een kind niet verwekt kunnen worden tijdens een verkiezingscampagne?", verwees Wooley naar Arderns verkiezing vorig jaar. De premier rolde even met haar ogen en zei dat de verkiezingen al achter de rug waren. "Maar daar hoeven we niet in detail op in te gaan."

Veel kijkers noemden het interview op sociale media afschuwelijk en paternalistisch. Arderns echtgenoot Clarke Gayford postte na het interview een allusie op het programma 60 Minutes met de tweet "Hey Nieuw-Zeeland, dit ben jij. Een perfecte plaats om voor 60 minuten of langer te kunnen ontsnappen."

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...