Direct naar artikelinhoud

Ook Brussel wil daklozen tot onderdak verplichten

Ook Brussel wil daklozen tot onderdak verplichten
Beeld Wouter Van Vooren

Na Etterbeek zal nu ook Brussel-stad minderjarige daklozen van straat halen. Dat heeft burgemeester Philippe Close (PS) beslist. Al komt er geen politieverordening, zoals in Etterbeek. 

Samen met het jeugdparket zal er speciale aandacht besteed worden aan kinderen die op straat slapen. Medewerkers van de sociale stadsdiensten wordt gevraagd om kinderen en hun ouders te overtuigen niet op straat te slapen. Als dat niet lukt, moeten ze een beroep doen op de politie. 
"Voor volwassenen lijkt me dat moeilijk uit te voeren", zegt Close. "Ik zie niet hoe een politieagent een dakloze kan oppakken om mee te nemen naar een lokaal met sociaal werkers." De politie kan worden opgeroepen, maar de sociaal werkers blijven het eerste aanspreekpunt, stelt de Brusselse burgemeester. "Ik denk niet dat men moet overgaan tot een administratieve aanhouding, al begrijp ik de stappen van collega De Wolf in Etterbeek. Ons doel is om niemand op straat te laten slapen."

De politie kan worden opgeroepen, maar de sociaal werkers blijven het eerste aanspreekpunt voor daklozen

Wettelijk verplicht

In Sint-Lambrechts-Woluwe hebben de betrokken gemeentediensten een onthaalcentrum voor daklozen ingericht. Het OCMW, het lokale Rode Kruis en de politie werken mee, meldt burgemeester Olivier Maingain (Défi).

Gisteren vaardigde Vincent De Wolf (MR), burgemeester van Etterbeek, een politieverordening uit om daklozen in zijn gemeente tegen de winterkou te beschermen. Daardoor kunnen daklozen die niet naar de winteropvang willen administratief worden aangehouden, opdat ze de nacht niet in de kou moeten doorbrengen. "De burgemeester is wettelijk verplicht om de openbare veiligheid te garanderen en hulp te bieden aan mensen in nood", klinkt het in Etterbeek.