Zo gaat Brugge eenzaamheid aanpakken

© GPD/ HARMEN DE JONG

Brugge heeft vandaag het actieplan ‘Vierkant tegen Eenzaamheid’ voorgesteld. Een jaar geleden werd de stad opgeschrikt door vier eenzame overlijdens, waarop ze besliste om de problematiek grondig aan te pakken.

Er komt een centraal meldpunt voor eenzaamheid, in kwetsbare gebieden is de problematiek in kaart gebracht en er wordt een telefoonketting opgericht, waarbij dagelijks wordt rondgebeld in kettingvorm. Als de ketting ergens breekt, wordt dat gesignaleerd.

‘Het is een ambitieus plan voor een groot maatschappelijk probleem. We streven naar een maximaal engagement. Als we hiermee ook maar een iemand uit de eenzaamheid kunnen halen, dan noem ik dit actieplan al geslaagd’, aldus OCMW-voorzitter Dirk De fauw (CD&V).

Afgelopen zomer werd Brugge opgeschrikt door nieuwsberichten over drie eenzame doden in drie dagen tijd: twee veertigers en een vrouw van tachtig. Ze waren al tussen de tien en de dertig dagen overleden, voor ze thuis werden aangetroffen. Pas nadat er sprake was van geurhinder, kregen buurtbewoners iets in de gaten.

Brugge is niet de eerste Vlaamse stad die maatregelen neemt tegen eenzaamheid. Zo zijn er al een twintigtal gemeentes die een contract hebben met Bpost. Postbodes ­bezoeken daar 80-plussers thuis, om problemen op te sporen.