Videospeler inladen...

Stakingsdag ACOD ontregelt openbare dienstverlening: herlees de liveblog     

De socialistische overheidsvakbond ACOD houdt een grote stakingsdag. De bond eist duidelijkheid van de regering over de lijst van zware beroepen. Die lijst bepaalt of je vroeger op pensioen kunt gaan. De staking laat zich voelen bij het openbaar vervoer en op de weg. Ook in sommige scholen en gevangenissen blijft een deel van het personeel thuis.

Deze liveblog is stopgezet

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

"De Lijn probeert 60 procent van de trams naar het Sportpaleis te garanderen"

Videospeler inladen...

Aanbod van de MIVB blijft stabiel

De avondspits verloopt relatief rustig

Wie Brussel uit wil met de auto zal even geduld moeten hebben

Liveblog staking ACOD

De situatie op het spoor zal voor de avondspits ongeveer dezelfde zijn als vanmorgen. Op alle assen in Vlaanderen rijden treinen. De mensen zullen dus wellicht thuisraken vanavond.

Bart Crols, woordvoerder NMBS

Kwart van leerkrachten basisschool Drie Hofsteden in Kortrijk staakt

Update van de MIVB over de hinder in Brussel

Ook aan de Financietoren voert de ACOD actie

Videospeler inladen...

Niet iedereen is het eens met de acties van vandaag

Zo ziet de hinder bij de Brusselse metro er momenteel uit:

"Helft medewerkers Antwerpse stadsreiniging staakt"

Videospeler inladen...

Het gaat hier vooral om vastbenoemden met een beroep dat nu automatisch recht geeft op vervroegd vertrek: treinpersoneel, leerkrachten, politieagenten, postbodes. Ze zien hun voordelige regeling bedreigd.

VRT-journalist Chris De Nijs is in Brugge waar de ACOD-militanten verzamelen.

Staking treft in Gent vooral kinderopvang en stadsscholen

De staking heeft in de stad Gent vooral gevolgen voor de kinderopvang en de stadsscholen. Meer dan de helft van de kinderdagverblijven en buitenschoolse kinderopvangplaatsen is gesloten, een deel is slechts beperkt toegankelijk. Zes van de vijftig stedelijke basisscholen zijn gesloten, er is noodopvang voorzien. De secundaire scholen van het stedelijke net zijn allemaal open. Bij de andere stadsdiensten is de impact van de staking beperkt.

De situatie kan mogelijk in de loop van de dag nog licht wijzigen. Voor de meest recente informatie kunt u terecht op de website www.stad.gent.

N-VA: "Wil ACOD dan geen betaalbare pensioenen voor iedereen?"

N-VA-Kamerlid Jan Spooren is niet te spreken over de staking van de ACOD. "Wil men geen betaalbare pensioenen voor iedereen? De vakbond staakt tegen pensioenmaatregelen die de betaalbaarheid van de pensioenen ook op lange termijn net zullen garanderen", zegt hij. "Bovendien voert men actie over de zware beroepen, terwijl dit dossier nog volop wordt besproken binnen de regering."

"Ik vind het volkomen terecht dat die mensen (die een zwaar beroep uitoefenen, red.) minder jaren moeten werken om recht te hebben op een volledig pensioen en/of dat ze genieten van een gunstigere berekeningswijze van het pensioenbedrag. Maar een regeling die mensen opnieuw nog vroeger op pensioen stuurt dan wat de regering-Di Rupo reeds had beslist, lijkt ons financieel niet haalbaar, en bovendien ook niet wenselijk."

De N-VA benadrukt voorts dat er ook oplossingen zijn via lichtere taken, aangepast werk of doorstroming naar een andere job.

ACOD-militanten verzamelen in Brugge

In Brugge zijn vanmiddag enkele honderden militanten van de socialistische overheidsvakbond ACOD samengekomen om te protesteren tegen de pensioenplannen van de regering. "Belast de miljonairs", zo staat er onder meer op spandoeken. 

Ik sta in het onderwijs en ik kom protesteren omdat ik denk dat op mijn 67e voor de klas staan, heel zwaar wordt. Dus ik wil zeker mee druk komen uitoefenen.

ACOD-militante

Middagoverzicht van de MIVB: situatie blijft hetzelfde

Ook bij de vuilnisdiensten wordt er gestaakt

De staking heeft ook gevolgen voor andere openbare diensten. Ook verschillende crèches blijven vandaag dicht, de post wordt niet overal bedeeld.

En in Brussel en Antwerpen is de vuilnisophaling zwaar verstoord. De ophaaldienst Net Brussel vraagt aan de inwoners van wie de zakken niet opgehaald zijn, om die weer binnen te nemen.

Ook in Antwerpen zijn heel wat vuilniswagens niet uitgereden in de binnenstad, Deurne-Noord en Merksem. In Gent is 15 procent van de vuilniswagens niet uitgereden.

14 scholen van stedelijk onderwijs Antwerpen dicht

In het stedelijk onderwijs in Antwerpen wordt in 43 van de 92 vestigingen van de kleuter- en lagere scholen vandaag geen les gegeven, zo meldt Radio 2 Antwerpen. 14 van die vestigingen blijven zelfs helemaal dicht, omdat er ook te weinig leerkrachten zijn die opvang kunnen voorzien. 

Treinreizigers: "Staken is geen oplossing"

Videospeler inladen...

Twee GO-scholen gesloten

In het West-Vlaamse Kruishoutem en het Limburgse Neeroeteren zijn twee scholen van het Gemeenschapsonderwijs (GO) gesloten, zo meldt woordvoerster Johanna Laurent.

Er zijn ook heel wat scholen waar veel leerkrachten afwezig zijn. Dat is vooral het geval in Brugge,  Deinze, Tielt en Waregem en in het Waasland. In de meeste scholen is er opvang voorzien voor de leerlingen.

Ook in het stedelijk onderwijs zijn op sommige plaatsen heel weinig leerkrachten aanwezig.

Meer auto's, meer pech

Door de combinatie van de stakingshinder bij het openbaar vervoer - lees: meer mensen die de auto nemen - en het koude weer was het een bijzonder drukke ochtend voor de mensen van pechverhelpingsdienst VAB.

Rond 9 uur kreeg de VAB dubbel zoveel oproepen dan op een gemiddelde dinsdagochtend.  De helft van die oproepen hadden te maken met start- en batterijproblemen. 

Vuilnis in Brussel wordt amper opgehaald

De vuilnisophaling in het Brussels Gewest is ernstig verstoord door de staking van ACOD. Dat meldt ophaaldienst Net Brussel.

De ophaling van vuilniszakken is verstoord in Anderlecht, Berchem, Etterbeek (deels), Evere, Ganshoren, Haren, Jette, Koekelberg, Molenbeek, Sint-Gillis (2 straten), Schaarbeek (deels), Sint-Lambrechts-Woluwe en Sint-Pieters-Woluwe.

Net Brussel vraagt aan de inwoners van wie de zakken niet opgehaald zijn, om die weer binnen te nemen en buiten te zetten voor de volgende ophalingen van vrijdag 2 maart (witte zakken) en van dinsdag 6 maart (blauwe zakken).

VBO: "Iedereen verliest door deze actie"

De ACOD-staking brengt "weinig zoden aan de dijk". Dat zegt Bart Buysse, directeur-generaal van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). "Iedereen verliest: hinder op het spoor en hinder op de weg, terwijl deze actie het dossier geen stap verder brengt. De wrevel die dit veroorzaakt, straalt negatief af op het sociaal overleg in dit en andere dossiers", aldus Buysse.

"In plaats van te staken, kan men beter het gesprek aangaan. Overleg gebeurt immers aan tafel en niet op straat. Men voert geen actie terwijl het overleg nog loopt. Andere vakbonden nemen daarin blijkbaar wel hun verantwoordelijkheid", zegt Buysse.

"Onze basisfilosofie in dit dossier is niet veranderd", klinkt het bij het VBO. "Een pensioenhervorming is noodzakelijk. Die mag niet worden uitgehold door allerlei uitzonderingsregelingen en het bestendigen van onhoudbare privileges uit het verleden." 

"Inzake 'zware beroepen' hebben we altijd gepleit voor een aanpak op basis van objectieve, meetbare, controleerbare criteria, rekening houdende met de afgesproken budgettaire beperkingen. Wij passen voor vage, subjectieve criteria waardoor uiteindelijk iedereen een 'zwaar beroep' heeft", aldus Buysse.

Bart Buysse en Piet Timmermans van het VBO.
Nicolas Maeterlinck

Bpost: 8 op de 10 pakjes worden bezorgd

"De impact van de stakingsoproep bij Bpost is beperkt tot zeer beperkt", zegt woordvoerder Baudouin de Hepcée. "De krantenbedeling is in heel het land verzekerd op de regio van Spa na. De aanvoer van de post is goed kunnen verlopen omdat geen enkel van de vijf sorteercentra vannacht geblokkeerd werd."

Voor de bedeling van pakjes en brieven kan er hier en daar wat vertraging zijn. "Maar wij schatten dat 80 procent van de post zal uitgereikt worden, zowel in het noorden en het zuiden van het land als in Brussel."

Voka: "ACOD zet zichzelf buitenspel"

Volgens de Vlaamse ondernemersorganisatie Voka is de hinder bij de bedrijven "zeer beperkt". "Onze ondernemingen hebben vandaag de nodige voorzorgen genomen. In veel bedrijven werden afspraken gemaakt omtrent thuiswerk of flexibele arbeid", laat Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka, weten in een persbericht. 

Maar de pendelaars zijn wel getroffen. "Het staat iedereen vrij om ongenoegen te tonen, maar opnieuw is de gewone pendelaar het slachtoffer van de acties van het ACOD. De acties zijn disproportioneel en ongeloofwaardig. De vakbond zet zich de facto buitenspel door dit soort gedrag."

Voka roept daarom op tot meer verantwoordelijkheidszin: "Akkoorden worden aan de onderhandelingstafel gesloten, niet op straat. Laat ons hopen dat het ACOD in de toekomst minder snel naar dit soort van pestacties grijpt."

Het ACOD staakt vandaag uit ongenoegen over de lijst van zware beroepen, die op zich laat wachten. Wie een zwaar beroep heeft, kan vroeger met pensioen gaan. Ook Voka wil trouwens zo'n lijst, maar benadrukt dat de stempel "zwaar beroep" een uitzondering moet blijven. 

Hans Maertens van Voka.

Hinder in de haven blijft beperkt

In de haven van Antwerpen is intussen een ploegenwissel gebeurd. Sinds 8 uur zijn alle sluizen operationeel, zij het met een aangepast regime: de Kallo- en Boudewijnsluis doen enkel binnenvaart. "De hinder blijft beperkt", laat woordvoerster Annik Dirkx weten.

"Drukste ochtendspits sinds kerstperiode"

Uw post komt eraan, mogelijk met wat vertraging

"Bij Bpost is het effect van de stakingsoproep van het ACOD beperkt", zegt woordvoerder Baudouin de Hepcée. "In de vijf sorteercentra is er vannacht gewerkt. Nergens waren er blokkades. De kranten zijn zo goed als overal bedeeld. Voor pakjes en brieven kan er hier en daar wel wat vertraging zijn."

Met auto in Brussel? Diep ademhalen

Zoals voorspeld loopt het verkeer in het centrum van Brussel erg moeizaam. Hou rekening met een veel langere reistijd.

Dat heeft natuurlijk te maken met de staking die ook de MIVB treft. Er rijden wel wat metro's, maar het bus- en tramverkeer is heel beperkt. Deze lijnen worden wel bediend, mits langere wachttijden:

Wat met de scholen?

De staking van het ACOD is ook voelbaar in de scholen van het GO!, het gemeenschapsonderwijs. Voorlopig is er geen enkele school dicht, maar er zijn wel scholen waar veel leerkrachten afwezig zijn.

Vooral in BruggeDeinze, Tielt en Waregem en in het Waasland staken veel leerkrachten. In de meeste scholen is er opvang voor de leerlingen die geen les kunnen krijgen.

Ook in het stedelijk onderwijs zijn op sommige plaatsen heel weinig leerkrachten aanwezig.

Drukke spits, vooral tussen Antwerpen en Brussel

Geen extreme, maar toch een vrij forse ochtendspits vandaag. Vooral van Antwerpen naar Brussel zijn er problemen, maar dat is vooral het gevolg van incidenten.

Van Quickenborne: "ACOD weigert te praten"

Vincent Van Quickenborne (Open VLD) liet zich in het Radio 1-programma "De ochtend" uit over de staking van vandaag: 

Ook Bart Buysse van ondernemersorganisatie VBO pleit op Twitter voor dialoog: 

4 op de 10 cipiers zijn aan het werk

In de gevangenissen werken over heel Vlaanderen maar 4 op de 10 cipiers. Vooral in Leuven (minder dan 1 op 10), Gent (1 op 6), Turnhout, Dendermonde en Sint-Gillis (1 op 3) zijn er heel weinig werknemers komen opdagen. 

In Franstalig België werken 7 op de 10 cipiers. De meeste problemen zijn er in de mannengevangenis van Vorst en in het penitentiair schoolcentrum van Marneffe: daar werkt maar de helft van het personeel.

Ook in de gesloten centra wordt de staking goed opgevolgd. Zo is er in het gesloten centrum van Brugge sprake van een stakingspercentage van 90 procent.

Dat er volop meegestaakt wordt in de gevangenissen is volgens ACOD-vakbondsman Gino Hoppe logisch, "omdat de cipiers in aanmerking komen voor de definiëring als 'zwaar beroep'".

NMBS: Zware problemen in Wallonië, maar ook hinder in Vlaanderen

De staking van het ACOD veroorzaakt vooral in Wallonië veel hinder op het spoor. Vanuit Luik rijdt geen enkele trein richting Brussel; vanuit Namen rijdt slechts een op de vijf treinen. 

In Vlaanderen is er iets minder hinder. Die is het zwaarst tussen Antwerpen en Brussel, met de helft van de treinen die rijdt, tussen Gent en Brussel rijden twee op de drie treinen. Alle 45 seinhuizen zijn open en operationeel, meldt spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel.

Tussen Gent en Antwerpen rijdt 80 procent van de treinen. Tussen Oostende en Brussel rijdt 90 procent, net als tussen Kortrijk en Brussel en tussen Gent en Kortrijk.

Tussen Charleroi en Brussel rijden twee treinen op de drie, tussen Namen en Charleroi de helft. Tussen Namen en Luik rijdt 33 procent van de treinen, tussen Bergen en Brussel 50 procent en tussen Doornik en Brussel 40 procent.

Heel wat hinder voor openbaar vervoer in Brussel

In Brussel rijden drie van de vier metrolijnen: 1, 2 en 5. Er zijn momenteel wel maar zes tramlijnen in dienst en de wachttijden kunnen daar stevig oplopen.

Bij de bussen telt de MIVB momenteel acht lijnen: 15, 21 (tot Brussels Airport), 29, 34, 66, 71, 87 en 95 (en pendelbus 94).

Intussen op de weg: vermijd de E19 naar Brussel

De ochtendspits verloopt voorlopig normaal, misschien zelfs ietsje rustiger dan anders, zo laat het Vlaams Verkeerscentrum weten.

Wel moet op de E19 van Antwerpen naar Brussel rekening gehouden worden met een uur file, door een ongeval in Machelen. Het Verkeerscentrum raadt automobilisten die van Antwerpen naar Brussel moeten aan om via de A12 te rijden.

De Lijn: "Hinder valt al bij al mee"

Bij De Lijn spreken ze van beperkte hinder in heel Vlaanderen. Toch verschilt het beeld per regio.

Antwerpen:
In de stad rijden 6 op de 10 trams en 4 op de 10 bussen. In de rest van de provincie zijn 7 op de 10 lijnen bediend.

Limburg: 
Op de Limburgse streeklijnen is er over de hele provincie lichte hinder: 90 procent van de chauffeurs is momenteel uitgereden. Ook in Hasselt en Sint-Truiden is de hinder beperkt. Het lijkt er wel op dat er minder chauffeurs aan de slag zijn in de Tongeren en Genk.

Wat de belbussen betreft, is er vooral hinder in Bilzen (702-703-704-706),  Hoeselt (706), Riemst (703 - 726), Sint-Truiden  (734), Heers (734) en Tongeren (736).

Oost-Vlaanderen:
Het openbaar vervoer in de stad Gent is verstoord: alle trams rijden, maar minder frequent dan normaal. Bij de stadsbussen rijden lijnen 6, 8, 17/18 en 38 rijden niet. 

Tramlijn 1 rijdt om de 10 minuten, tramlijn 2 en buslijnen 3 en 5 rijden met een frequentie van 15 minuten, tramlijn 4 en buslijn 9 rijden met 20 minuten frequentie. Buslijn 39 rijdt om de 30 minuten. 

Ook de stadsnetten van Sint-Niklaas en Aalst ondervinden hinder. Daar is slechts een derde van de chauffeurs uitgereden.

In de regio Gent en in het Waasland rijdt ongeveer 60 procent van de bussen. In de regio Dender en de Vlaamse Ardennen is de impact beperkter: daar is drie vierde momenteel uitgereden.

Vlaams-Brabant:
In Vlaams-Brabant is er enkel lichte hinder in het Pajottenland en het stadsnet van Leuven. Ongeveer een vijfde van de bussen is daar niet uitgereden. In de rest van de provincie verloopt de dienstverlening normaal.

West-Vlaanderen:
In West-Vlaanderen is 9 op 10 van de bussen uitgereden en kunnen we dus spreken van beperkte hinder. Voor de kusttram is die hinder groter: slechts de helft van de chauffeurs is aan de slag.

Hinder bij MIVB

In Brussel rijden drie van de vier metrolijnen: 1, 2 en 5. Er zijn momenteel wel maar zes tramlijnen in dienst en de wachttijden kunnen daar stevig oplopen. Bij de bussen telt de MIVB momenteel zeven lijnen: 15, 21 (tot Brussels Airport), 29, 66, 71, 87 en 95 (en pendelbus 94).

Weinig verstoring bij Bpost

Bij Bpost wordt geen grote hinder verwacht. “Geen enkel sorteercentrum is geblokkeerd en er zijn nergens stakingspiketten. De krantenrondes zijn verzekerd. Voor de gewone postbedeling kan er hier en daar wel wat verstoring zijn,” zegt woordvoerster Barbara Van Speybroeck. “Voor een volledig overzicht is het nog te vroeg omdat nog niet alle rondes uitgereden zijn. Een volledige stand van zaken zullen we pas tegen 9 uur kunnen opmaken.” 

Jonas Hamers / ImageGlobe

Ochtendspits verloopt normaal

Richting Brussel en Antwerpen verloopt de ochtendspits volgens een heel normaal beeld, zegt VRT-verkeersanker Hajo Beeckman. Momenteel lopen de vertragingen op tot een kwartier. "Een geluk bij een ongeluk: door het vriesweer is er verlet in de bouw. Daardoor is er mogelijk iets minder verkeer op de baan."

Er wordt wel nog een grotere drukte verwacht.

Amper hinder in de haven van Antwerpen

Er is maar beperkte hinder van de staking voor de haven van Antwerpen. Dat meldt een woordvoerster via Twitter. Enkel de Zandvlietsluis wordt niet bediend, maar de scheepvaart kan langs andere sluizen passeren. De vertragingen voor de klanten van de haven blijven tot een absoluut minimum beperkt, klinkt het.

Deze MIVB-lijnen worden al bediend

Intussen zijn in Brussel zes buslijnen, zes tramlijnen en drie metrolijnen in dienst, zo meldt de MIVB.

De metrolijnen 1, 2 en 5 zijn in dienst, net als de tramlijnen 3, 4, 7, 82, 92 en 94. Wel lopen de wachttijden op. Bij de bussen zijn de lijnen 15, 21 (tot Brussels Airport), 29, 71, 87 en 95 en pendelbus 94 (als gevolg van de werken aan de Vorstlaan) in gebruik. Daar wordt nog wat beterschap verwacht.

Brussels Airport: "Vertrek op tijd"

Door de verwachte problemen met het openbaar vervoer kan het ook moeilijk zijn om op Brussels Airport te raken. De luchthaven raadt passagiers aan "om uit te kijken naar alternatieve vervoersmiddelen of zeker voldoende tijd in te plannen om tijdig op de luchthaven te geraken".

Veel problemen bij MIVB verwacht

De Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB waarschuwt voor mogelijk sterke hinder. "De nationale staking zal het tram-, bus- en metroverkeer grondig verstoren", luidt het. "Het wordt moeilijk om zich te verplaatsen in de hoofdstad."

Deze bus-, tram- en metrolijnen worden op dit moment wel bediend:

Bij de NMBS wordt al sinds gisteren gestaakt

Bij spoorwegmaatschappij NMBS is gisteravond om 22 uur al een 24 urenstaking gestart. "Er is risico op zwaar verstoord binnenlands en internationaal treinverkeer, en dat vanaf maandag 26 februari (vanaf 22 uur) tot dinsdag 27 februari (tot 22 uur)", waarschuwde de NMBS eerder al.

Momenteel is er het meeste hinder in Wallonië. In Vlaanderen blijven de problemen beperkt tot enkele grote IC-verbindingen.

Hier verwacht De Lijn hinder

Bij De Lijn, waar er een tiental dagen geleden nog een algemene staking was, zou de hinder vandaag moeten meevallen. Op de stadsnetten van Gent, Aalst, Sint-Niklaas en Antwerpen, en in het Pajottenland en Limburg, zou u vandaag meer last kunnen ondervinden.

De socialistische vakbond ACOD staakt omdat ze geen vertrouwen meer heeft in de onderhandelingen voor de pensioenhervorming. De SP.A steunt de vakbond hierin, zo zei Kamerlid Karin Temmerman (SP.A) in "Terzake". Hendrik Bogaert van CD&V nuanceerde: "Andere vakbonden staken niet mee, dat zegt ook iets."

Meest gelezen