Kopstuk Waas ISIS-netwerk veroordeeld tot 54 maanden achter de tralies

© bfs

De leden van een Waas terreurnetwerk zijn veroordeeld tot celstraffen tot 54 maanden. Een groep van zes mannen en vrouwen met als kopstuk Kastriot M. (25) uit Sint-Niklaas hielp met de financiering van Syriëstrijders en gaf logistieke steun aan ISIS.

Bert Foubert

Een rijhuis in de Beekstraat in Sint-Niklaas bleek eind 2016 het zenuwcentrum te zijn van een lokaal terreurnetwerk. Kastriot M. maakte van daaruit verschillende Facebookaccounts aan waarop hij ISIS verheerlijkte, hing urenlang aan de telefoon met de commandant van de Balkan-eenheid van ISIS, sluisde geld door naar Syriëstrijders en regelde de reisdocumenten en smokkelroutes voor wie wou vertrekken naar het oorlogsgebied. Zijn woning deed ook dienst als onderduikadres voor ISIS-strijders en sympathisanten.

Vrouw wist alles

“Hij is een ISIS-aanhanger die hand- en spandiensten leverde aan deze terroristische organisatie”, oordeelde rechter Vincent Roelants. “Zijn echtgenote Egsona K. (24) was van alles op hoogte. Ze hadden geen geheimen voor elkaar.” Kastriot M. werd veroordeeld tot 54 maanden cel. Zijn vrouw moet twee jaar achter de tralies.

Mahid D. (28) uit Sint-Niklaas reisde samen met zijn geradicaliseerde Marokkaanse minnares op kosten van Kastriot M. naar Syrië. Ze slaagden er echter niet in om de grens over te geraken. Op de telefoon van Mahid D. werden strijdliederen, een opleidingsvideo en documenten van ISIS teruggevonden. Bij zijn huiszoeking troffen de speurders ook nog eens een vlag, een koffiekop en een rugzak met het logo van ISIS aan.

Tijdens zijn proces beweerde D. dat hij ondertussen gederadicaliseerd is. Hij hield ook vol dat hij niet wou gaan vechten in Syrië, maar Koranles geven. “Mahid D. behoorde tot het groepje van geradicaliseerden in Sint-Niklaas”, oordeelde de rechter. “Hij leende ook zijn documenten uit om geld te kunnen overschrijven naar Syriëstrijders.” Mahid D. werd veroordeeld tot vier jaar cel.

Onthoofdingsvideo

Shqipe I. (62) uit Schoten stond terecht omdat ze via Kastriot M. geld overmaakte aan haar zoon en Syriëstrijder Arben I. De man sneuvelde aan het front, maar was voor zijn dood nog te zien in een onthoofdingsvideo, samen met de beruchte beul Jihadi John. In ons land werd hij gezocht voor terroristische moord. Shqipe I. kreeg twaalf maanden cel met uitstel. “Ze wist dat haar zoon voor ISIS vocht en is hem blijven steunen.”

Arbreshe I. (35) uit Antwerpen, de zus van Arben I., kreeg acht maanden cel. Zij leende haar moeder geld om over te schrijven naar haar broer.

Hajdar R. (29) werd pas op 20 december 2017 opgepakt tijdens een verkeerscontrole in Zwitserland. De man verbleef drie weken lang in het huis van Kastriot M. en Egsona K. en had plannen om een zelfmoordaanslag te plegen in ons land. Hij is volgens de rechter een duidelijke aanhanger van ISIS, maar er kon niet worden aangetoond dat hij tijdens zijn verblijf in België heeft deelgenomen aan activiteiten van ISIS. Hij werd vrijgesproken.

Alle veroordeelden kregen bovenop hun celstraf ook nog boetes tussen de 1.500 en 3.000 euro en werden voor tien jaar uit al hun rechten ontzet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen