Hier hebben ze al 20 jaar hun eigen Voil Jeanetten: “En bij ons zijn vrouwen tenminste ook welkom”

© fvv

Elk jaar halen ze de nationale ­televisie, de Voil ­Jeanetten die in Aalst het carnavalsweekend uitzwaaien. Maar dezelfde traditie bestaat ook in Gent. Een groep carnavalisten trok gisteren voor de twintigste keer ‘op ­travo’ langs de cafés van Ledeberg. “Als ge geen geld meer hebt voor verkleedkleren, moet ge ne rok van uw vrouw aantrekken.”

Jan Claeys

Kleine oogjes, gistermiddag in de theaterzaal van het dienstencentrum in Ledeberg. Het is klappen met de handjes aan de tafels, tijdens de seniorennamiddag. Maar achteraan in de zaal staan de overblijvers van vier dagen carnaval op en rond het Ledebergplein. Klaar om aan de afsluiter te beginnnen: den travo.

© fvv

“Precies twintig jaar geleden zijn we daar met vier vrienden aan begonnen”, zegt ­Jacky Carruyer (41). Hij ziet er een beetje onnozel uit in zijn rok en met zijn opvallende hoed. “Er was toen al een afsluitend bal op maandagavond. Maar we waren overdag toch wakker, dus waarom niet iets organiseren?”

Vrouwen worden mannen

En dat werd den travo. “Een dubbele betekenis”, zegt Carruyer. “Naar den travo gaan, dat is naar het werk gaan – wat mensen doorgaans doen op maandag. Tegelijk zitten de eerste letters van travestie erin. En dat is het thema: mannen worden vrouwen, vrouwen worden mannen.”

Een doorslagje van de Voil Jeanetten in Aalst? “Neen. Zij hebben hun evenement, wij het onze.”

Alle lagen van bevolking

De man vindt het belangrijk dat, zoals altijd bij carnaval, alle lagen van de bevolking betrokken zijn. “Mensen uit Ledeberg dragen zorg voor elkaar, uit liefde voor elkaar. Door een gek kostuum zie je geen rang en stand. Ik ben importeur van champagne, maar mijn nette pak heb ik thuisgelaten.”

Arm in arm met zijn vader Ghislain loopt Jacky door de straten van Ledeberg. “Ik vind het niet erg om me als vrouw te verkleden. Ik heb al eens een heel weekend als majorette rondgelopen. Maar voor en na carnaval ben ik toch het liefst een man.”

Terug naar de basis

Geert De Cock (55) is voor het eerst op Karnaval Ledeberg. “Dankzij mijn nieuwe vriendin”, zegt hij. Gisteren werd hij gegidst door Dimitri Damman (39), grafmaker bij de Stad Gent. “Dit is voor mij al een lange traditie. Ik vind het belangrijk. Het brengt ons terug naar de basis van het carnaval: een feest voor de arme mensen. Omdat die geen geld hadden voor een mooi kostuum, deden ze de kleding van hun man of vrouw aan.”

© fvv

Of van hun grootmoeder, in het geval van Wim Steyaert (42). “Gevonden op de zolder van ons moeder. Eén keer per jaar verkleed ik me graag als vrouw. Alle remmen los.”

Bescheiden

Het grote verschil met de optocht van de Voil Jeanetten? Jacky Car­ruyer: “Dat is alleen voor de mannen. Bij ons zijn de vrouwen ook welkom.” Al deden die het gisteren bescheidener dan de mannen. In oranje overalls, écht klaar voor den travo.