Direct naar artikelinhoud
Update

Avondspits op de weg valt mee ondanks staking

Avondspits op de weg valt mee ondanks staking
Beeld BELGA

De socialistische overheidsvakbond ACOD staakt vandaag tegen de plannen van de regering-Michel met de zware beroepen. Het gaat om een intersectorale actie, maar vooral het openbaar vervoer is verstoord. Op de weg valt de avondspits mee.

"Het is behoorlijk druk op de weg en de gewone structurele avondfiles staan er allemaal. Vooral op de Antwerpse ring en de ring rond Brussel is het heel druk, en dat in beide richtingen", laat het Vlaams Verkeerscentrum weten.

Rond 17 uur stond er ongeveer 130 kilometer file, vrij normaal voor dat uur van de dag. Een klein uur later wees de filebarometer 156 kilometer file op de Vlaamse hoofdwegen aan, relatief veel maar nog steeds niet uitzonderlijk. Het centrum van Brussel kunnen automobilisten echter beter mijden, meldt Hajo Beeckman van de VRT-verkeersredactie.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer ondervindt wel al heel de dag hinder van de intersectorale staking.

Openbaarvervoersmaatschappij De Lijn laat weten dat de situatie in Vlaanderen al bij al meevalt, al verschilt de situatie wel sterk van regio tot regio. "In de provincies West-Vlaanderen, Limburg en Vlaams-Brabant is net als deze voormiddag ruim 90 procent van de chauffeurs aan de slag. De hinder is groter voor de kusttram, in de provincie Antwerpen, in de steden Gent, Aalst, Sint-Niklaas en in de regio's van het Pajottenland, het Gentse en het Waasland", aldus De Lijn.

In Gent stopt het tram- en busvervoer met rijden om 20 uur, het nachtnet zal wel rijden. In West-Vlaanderen zullen de Brugse avondbussen allemaal rijden, in Oostende ongeveer de helft. In Antwerpen probeert De Lijn de beschikbare tramchauffeurs zo veel mogelijk in te zetten voor de bediening van het Sportpaleis.

Bij de Brusselse maatschappij MIVB is er ten opzichte van deze voormiddag niet erg veel veranderd. Wat het metroverkeer betreft worden enkel de lijnen 1, 2 en 5 bediend. Daarnaast wordt ook uitgereden op zes tramlijnen (3, 4, 7, 82, 92 en 94) en acht buslijnen (21, 29, 34, 66, 71, 87, 95 en T-bus 94).

Ook op het spoornet blijft de situatie min of meer dezelfde, meldt Bart Crols van de NMBS. Globaal genomen rijden in Vlaanderen twee op de drie treinen, in Wallonië is dat iets minder dan de helft. 

Ochtendspits

In de ochtendspits was er wel sterk vertraagd verkeer in en rond Brussel. Het was aanschuiven op nagenoeg alle invalswegen. Op het openbaar vervoer was de impact het grootst in het zuiden van het land. Bij De Lijn was er vooral voor hinder in de steden en in de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen.  

In de haven van Antwerpen was de hinder beperkt. Dat meldde een woordvoerster via Twitter. Enkel de Zandvlietsluis werd niet bediend, maar de scheepvaart kon langs andere sluizen passeren. De vertragingen voor de klanten van de haven bleven tot een minimum beperkt. 

Bpost schatte eerder vandaag dat 80 procent van brieven en pakjes bedeeld zou worden. De impact van de staking op de activiteiten van bpost is beperkt. Geen enkel sorteercentrum is geblokkeerd.

De staking van ACOD werd "goed opgevolgd" in de gevangenissen en de gesloten centra. Dat is vernomen van vakbondsman Gino Hoppe van ACOD. Hoppe toont zich "erg tevreden". Op basis van eerste cijfers is er volgens hem sprake van een algemeen stakingspercentage van 75 à 80 procent in de gevangenissen, met uitschieters zoals de gevangenis van Gent, waar het percentage nog hoger ligt.

Dat het stakingspercentage in de gevangenissen zo hoog ligt is volgens Hoppe logisch, "omdat de cipiers in aanmerking komen voor de definiëring als 'zwaar beroep'".