Crevits wil centraal aanmeldingssysteem scholen, N-VA ligt dwars

Kamperende ouders voor een schoolpoort in Grimbergen © BELGA

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wil dat het fenomeen van ouders die kamperen voor schoolpoorten snel tot het verleden behoren. Coalitiepartner N-VA en Katholiek Onderwijs Vlaanderen liggen dwars.

pvm

Ondanks de vriestemperaturen kamperen deze dagen ouders voor enkele basisscholen in Grimbergen om er hun kind in te schrijven. Een centraal aanmeldingssysteem, waarmee scholen de inschrijvingen digitaal kunnen afwerken, kan een oplossing bieden. Alleen is daarover nog lang geen akkoord in de Vlaamse regering.

‘Voor mij is het perfect mogelijk dat er een Vlaams systeem op poten gezet wordt, maar dan wel op basis van vrijwilligheid. Er zijn ook gemeenten waar er totaal geen capaciteitsproblemen zijn’, zegt Crevits tegen VTM Nieuws.

‘Verder kunnen scholen zelf kiezen om te werken met een digitaal systeem. In grote steden, zoals Antwerpen en Gent, is dat al zo. Ik roep iedereen op om daar werk van te maken, dan is het niet meer nodig dat mensen kamperen. Als we het willen verplichten, moeten we dat bespreken in het parlement. Het dossier ligt daar al.’

Dubbele contingentering

Onderwijskoepel Katholiek Onderwijs Vlaanderen plaatst vraagtekens bij de haalbaarheid van een centraal aanmeldingssysteem wanneer tegelijk de 'dubbele contingentering' geldt. Dat betekent dat een school twee lijsten hanteert voor de gelijktijdige inschrijving van ‘kansrijke’ en ‘kansarme’ leerlingen, om zo een sociale mix te creëren.

‘Wij zijn niet tegen een centraal aanmeldingssysteem’, zegt topman Lieven Boeve tegen VRT NWS. ‘Maar als je dat wil combineren met de realisatie van een sociale mix, overbelast je dat systeem. Dan hebben ouders niet langer de zekerheid dat de school waar zij hun kinderen naartoe willen sturen, voor hen bereikbaar is.’

Ook in het Vlaams Parlement is nog lang geen sprake van overeenstemming. De N-VA noemt de dubbele contingentering een ‘oneerlijke regeling’, waarvoor volgens de partij in Vlaanderen geen draagvlak bestaat. Ze houdt de instelling van een centraal aanmeldingssysteem daarom tegen. ‘De gesprekken in het Vlaams Parlement hierover zijn helemaal stilgevallen’, zegt parlementslid Kris Van Dijck (N-VA). ‘De kans dat er nog deze regeerperiode een centrale aanmelding wordt ingevoerd, is klein.'

Schuldig verzuim

Oppositiepartij Groen is daarover niet te spreken. ‘Dat een inschrijvingsdecreet uitblijft door het verzet van de N-VA, is schuldig verzuim’, zegt Vlaams Parlementslid Elisabeth Meuleman.

‘Andermaal stelt de N-VA ons voor een valse tegenstelling, alsof sociale mix en vrije schoolkeuze niet hand in hand kunnen gaan’, zegt Meuleman. De groene politica roept minister Crevits op een meer gebruiksvriendelijk systeem voor alle ouders op te zetten en meer organisatorisch comfort te bieden aan de scholen.