Direct naar artikelinhoud
Veehouders

Ieder jaar worden 6.000 koeien in Vlaanderen ziek door zwerfafval

Ieder jaar worden 6.000 koeien in Vlaanderen ziek door zwerfafval
Beeld ANP

Koeien worden ziek en kunnen zelfs sterven door het eten van zwerfafval. Dat blijkt uit een bevraging van 145 Vlaamse veehouders. De economische schade voor de Vlaamse veesector loopt in de miljoenen.

Weggegooide blikjes zijn de grootste boosdoener. Bij het maaien van de berm komen ze versnipperd in het veevoer terecht. De stukjes blik veroorzaken letsels in de rundermagen. Veeartsen omschrijven het letsel als ‘scherp-in’. Dat kan leiden tot verminderde melkproductie, ziekte en soms tot sterfte van de koe.

381

Een masterstudent Economie van de Nederlandse Wageningen Universiteit ondervroeg  145 Vlaamse veehouders. Zij schatten dat zwerfafval in 79 procent van de gevallen de oorzaak van het 'scherp-in'-letsel is. Bij de bevraagde veehouders zouden 381 koeien de afgelopen vijf jaar ziek zijn geworden door zwerfafval. Zo'n 165 dieren zouden zijn overleden.

'Als je te laat bent, dan is het fataal. Dan zien ze bij de autopsie allerlei stukjes blik in de maag zitten'
Pieter Maes , melkveehouder

In heel Vlaanderen zouden jaarlijks 5.152 tot 6.227 koeien ziek worden door zwerfafval, op een totale populatie van 1,3 miljoen runderen. 

De behandeling van zieke koeien, de verminderde melkproductie en het overlijden van koeien jagen de veehouders op kosten. Ze spenderen ook werktijd aan het opruimen van het land, om te proberen vermijden dat koeien stukjes zwerfafval binnen krijgen. 

Volgens het onderzoek ligt de totale economische kost voor de volledige Vlaamse veesector jaarlijks tussen 4,5 en 6,8 miljoen euro. De veehouders zijn op die manier het slachtoffer van een vervuiling waar zij geen grip op hebben.

Maagmagneten

Melkveehouder Pieter Maes uit Melsele getuigt bij Radio 1. Vijf jaar geleden werd één van zijn koeien ziek door zwerfafval. "De koeien worden ernstig ziek. Als je te laat bent, dan is het fataal. Dan zien ze bij de autopsie allerlei stukjes blik in de maag zitten." Een koe die eraan doodgaat, kost 1.500 tot 2.000 euro.

De wei en het veevoeder inspecteren op afval heeft weinig zin. De vermalen blikjes zijn moeilijk met het oog te zien. Maes heeft een betere oplossing gevonden: een maagmagneet. "Die blijft het hele leven in de maag van de koe en trekt het ijzer uit het eten, dat zo apart blijft zitten."

Duur is zo'n magneet niet. "Een maagmaneet kost één tot anderhalve euro per stuk."