Direct naar artikelinhoud
Wielrennen

Gilbert rijdt vandaag Le Samyn: "Mooie test voor Parijs-Roubaix"

Philippe Gilbert tijdens een ijzige Omloop.Beeld BELGA

Philippe Gilbert (35) is opgewarmd na een ijzige Omloop. Vandaag stort hij zich in Le Samyn opnieuw in de vrieskou. Eerste doel: zijn fiets voor Parijs-Roubaix testen.

Goed gerecupereerd van zaterdag?

Philippe Gilbert: "Zaterdag? Wat was er zaterdag? (lacht)"

Vijfde, je vond het maar niets. 'Ik spurt niet voor de zege, dan telt het niet.' Maar heb je conditioneel een stap vooruitgezet?

"Absoluut. Ik heb redelijk offensief gekoerst. Dat was ook mijn grootste doel, om enkele stevige inspanningen te leveren. Een doorgedreven training ín de wedstrijd. Ik heb mezelf geamuseerd. En toch hard gewerkt. Op deze basis kan ik nu voortbouwen."

Dat gebeurt vandaag al, in Le Samyn. Waar het nog kouder wordt dan in Kuurne: -3 bij de start en het kwik stijgt de hele dag niet boven het vriespunt uit.

"(sarcastisch lachje) Die zijwind, dát wordt niet simpel. Het zal de hele dag à bloc zijn."

Je trekt er met een speciale missie naartoe: op de kasseistroken in volle finale test je je fiets voor Parijs-Roubaix uit. Wat moeten we ons daarbij voorstellen?

"Het wordt een puur materiële kwestie. Het gaat om hetzelfde Specialized-model als vorig jaar, de S-Works Roubaix. Niks nieuws wellicht voor Terpstra en Stybar. Voor mij wel. Ik heb Parijs-Roubaix namelijk nog nooit gereden met QuickStep Floors. Een keer of drie heb ik de fiets gebruikt. Op stage, op gewone wegen. Dat is niet hetzelfde als in de koers, op kasseien. Veel kansen daartoe krijgen we niet. Dit is een gouden."

Weet je wat je te wachten staat?

"Ik heb met Jean-Luc (Vandenbroucke, ex-prof en organisator, red.) gebeld. Hij heeft bewust enkele kasseistroken ingelast die de vergelijking met de 'Hel van het Noorden' kunnen doorstaan. Met als doel in de toekomst meerdere Roubaix-toppers naar Quaregnon te lokken. Een van de vier sectoren in de lokale ronden ligt er erbarmelijk slecht bij, van het kaliber Carrefour de l'Arbre of Bos van Wallers. Het wordt dus een zeer interessante test met het oog op zondag 8 april. Na Le Samyn weet ik wat er eventueel nog moet worden aangepast."

Plaats je die materiaaltest boven je sportieve ambities?

"Niet noodzakelijk. Nu we er toch zijn met de ploeg, kunnen we evengoed proberen de koers naar onze hand te zetten. En niet alleen het materiaal testen, maar ook mijn lichaam. (lacht)

"Het is niet de eerste keer dat ik de Vlaamse en Waalse openingswedstrijd combineer. Zoals het een goede Belg betaamt. Iedereen content, op die manier, zowel in Vlaanderen als in Wallonië. In 2008 slaagde ik er zelfs in beide 'ouvertures' (met Française des Jeux, red.) te winnen."

Je slaat er ook meteen een brugje mee richting Strade Bianche, komende zaterdag.

"Ja. Wat me vooral aanstaat, is dat de wedstrijd één dag werd vervroegd. Dat geeft me een extra dag recuperatie in het vooruitzicht van de Strade en Tirreno-Adriatico. Le Samyn op woensdag was een beetje tegen de limiet geweest. Intelligente ingreep dus, van Jean-Luc. (lacht)"