Werkstraf voor scout die broek van vriend in brand stak

Slachtoffer Tomas Verduyn hield een blijvend letsel over aan de ‘uit de hand gelopen grap’. © WIM KEMPENAERS

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft dinsdag een scoutsleider uit Hoevenen veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur en een boete van 1.200 euro met uitstel, omdat hij twee jaar geleden de broek van een slapende vriend ‘voor de grap’ in brand had gestoken. Het slachtoffer houdt er een blijvend letsel aan over. Een tweede scoutsleider werd vrijgesproken.

rdc

De scouts Sint-Hubertus uit Hoevenen bij Stabroek sloten hun inleefweek in maart 2016 af met een fuif in het jeugdhuis. Slachtoffer Tomas V. (22) was boven in slaap gevallen en beklaagden Sander L. en Sebastiaan S. besloten om hem wakker te maken. Sander L. goot ‘voor de grap’ wat lampolie op zijn achterwerk en stak het goedje in brand.

De vlammen waren erger dan verwacht en het vuur ging ook niet zomaar uit. Gevolg: Tomas V. liep brandwonden tot in de derde graad op aan zijn billen en achterwerk. Hij lag zes weken in het ziekenhuis en onderging vier operaties.

Het openbaar ministerie had voor Sander L. en Sebastiaan S. vier jaar effectieve celstraf gevorderd. De rechtbank veroordeelde de eerste tot een werkstraf en sprak de tweede vrij.

‘Uit de hand gelopen grap’

‘Ik denk dat de rechtbank de zaak tot haar juiste proportie herleid heeft’, zegt advocaat John Maes, die Sebastiaan S. verdedigde. ‘Zonder de feiten te willen minimaliseren, blijft het natuurlijk een uit de hand gelopen domme grap. Mijn cliënt wist niet wat zijn vriend van plan was en kon ook niet meer ingrijpen, want het was toen al te laat. Hij had geen schuld aan dit verhaal’

Slachtoffer Tomas V. kreeg 28.986 euro schadevergoeding toegekend en de rechtbank stelde een deskundige voor hem aan. Zijn ouders kregen 2.705 euro.