Kapotte lift gijzelt bewoners rusthuis: “Al vijf weken niet buiten geweest”

© svl

© svl

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

In woonzorgcentrum Kasteelhof in Appels is de lift al vijf weken stuk. Voor het personeel betekent dat trappenlopen en extra kilometers maken, maar voor veel bewoners is de situatie schrijnend: zij zijn al in geen weken naar beneden geweest.

Stef Van Overstraeten

Dat kapotte lift veroorzaakt flink wat ongemakken in het woonzorgcentrum. Het personeel moet met alle goederen één of twee verdiepingen omhoog en naar beneden via de trap, met water, met eten en met al de rest.

“Er wordt een goederenlift geïnstalleerd zodat dat in de toekomst niet meer hoeft”, volgens directeur Marc Lippens. “We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat onze bewoners niets te kort komen. De activiteiten worden bijvoorbeeld per verdieping opgesplitst. Samen met onze mensen hopen we dat het probleem zo snel mogelijk is opgelost.”

Nieuwe motor

“De motor van de lift is stuk”, legt Lippens uit. “Er zal nu een nieuwe worden geplaatst. Kort nadat het defect werd vastgesteld is al een herstelling uitgevoerd, maar achttien uur later lag de lift weer stil.”

Het personeel en de directie van Kasteelhof zitten verveeld met de zaak. De bezoekers en familieleden van de senioren tonen begrip maar vinden dat het ondertussen welletjes is geweest. “Vijf weken is een hele tijd”, vindt Rita Goossens. “Wij krijgen elke maand de rekening en moeten die ook betalen, terwijl de lift niet werkt. Mijn vader is 85 en is niet zo goed meer ter been, net als vele andere bewoners. En dus rekent hij echt op die lift.”

Geen bezoek

Er rijzen ook andere vragen. “Er zijn al veel bewoners die al die tijd niet meer buiten zijn geweest. Ik vraag me af wat er zou gebeuren mocht er brand uitbreken.”

Ook voor bezoekers is de kapotte lift niet evident: “Sommige mensen die hier hun ouders komen bezoeken zijn zelf al zestigplus en zijn soms ook niet goed meer ter been. Die zijn ook al vijf weken niet meer bij hun familie geraakt. Op dit moment zitten de mensen dus eigenlijk in een gevangenis. En dat is onrechtvaardig. Gelukkig loopt het personeel de benen vanonder het lijf om alles wat draaglijker te maken. Maar dat kan niet blijven duren, want dat weegt ook op hen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen