Buren zien hoogbouw in pittoresk Leiedorp niet zitten: "Zo'n muur willen we niet"

© if

© bfr

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Een aantal inwoners van Sint-Baafs-Vijve vreest de bouw van twee grote appartementsblokken vlak bij de Rijksweg. “We weten dat er hier sowieso woningen komen, maar zo'n ‘muur’ willen we niet.”

Bert Feys Karen Verhulst

Woningbouw Taelman uit Oeselgem wil 43 gezinswoningen en 160 appartementen bouwen in de dorpskern van Sint-Baafs-Vijve. Tijdens het openbaar onderzoek dienden buurtbewoners een petitie met een zeventigtal handtekeningen in.

© bfr

“Wij weten al lang dat het gebied achter onze huizen voorbestemd is voor een nieuwe verkaveling. Daar hebben we geen probleem mee, maar het zijn de twee grote appartementsblokken van zes verdiepingen die ons zorgen baren. Straks kijken we aan tegen een ‘muur’. We wonen hier niet in Brussel hé, maar in Sint-Baafs-Vijve”, zegt Gauthier Bernard die langs de Rijksweg woont. Na de petitie richtten de bewoners nu ook een Facebookpagina op om hun vrees kracht bij te zetten.

© if

Vlaamse bouwmeester

Bij Woningbouw Taelman is men bereid om te luisteren naar de bezwaren van de buren. “De plannen voor de verkaveling zijn tot stand gekomen volgens de richtlijnen van de Vlaamse bouwmeester Leo Van Broeck. Die adviseert om zes bouwlagen hoog te bouwen en zo minder beschikbare ruimte in te nemen. Maar wij willen ook niet onmenselijk zijn en zijn bereid te luisteren naar wat er precies aan de hand is”, zegt Luc Taelman.

Het gemeentebestuur zal na het afsluiten van het openbaar onderzoek een advies dienen te formuleren bij Omgeving Vlaanderen. “Tijdens de eerste fase, de bouw van vijftien appartementen op de site van de voormalige roterij, waren er geen bezwaren van de buren. We hoorden inmiddels wel dat de hoogte van de nieuwe appartementsgebouwen heel gevoelig ligt bij de buurtbewoners. We hebben de Gecoro gevraagd om een advies te formuleren”, zegt burgemeester Jan Stevens (CD&V).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen