Direct naar artikelinhoud
Opera

Knappe documentaire toont Maria Callas zoals u haar nog nooit zag

Tijdens een optreden in Parijs in 1965.Beeld Institut National de l'Audiovisu

Ruim 40 jaar na haar dood krijgen de fans van Maria Callas een mooi geschenk: in Maria by Callas voel je hoe enorm haar succes was, en hoe breekbaar de mens achter de mythe bleek.

*** Dit artikel dateert van 27 februari 2018. De film is opnieuw te zien tijdens het documentairefestival Docville. ***

Als je iemands volledige levensloop kan reconstrueren met uitsluitend bestaande beelden, zoals regisseur Tom Volf doet in Maria by Callas, dan zegt dat veel over de buitenmaatse bekendheid van het onderwerp. Maria Callas was meer dan een operazangeres: ze was een wereldster die bij elke stap gefilmd en gefotografeerd werd – nog een geluk dat er in haar tijd geen smartphones bestonden, of ze had de hele tijd moeten poseren voor selfies met fans.

Wat Maria by Callas extra boeiend maakt, is dat Volf toegang kreeg tot een massa persoonlijke opnames. Zo leren we Callas ook in haar vrije tijd kennen – op het jacht van haar minnaar Aristoteles Onassis, bijvoorbeeld. Die beelden hangt Volf op aan een openhartig tv-interview met Callas, dat als rode draad dient. Vreemd trouwens, dat dat nog nooit eerder van onder het stof gehaald werd, want Callas maakt er de balans van haar leven in op.

Brieven

Bovendien leest actrice Fanny Ardant flarden voor uit brieven die de legendarische sopraan aan haar vrienden en geliefden schreef. Alles samen vormt dat een uniek geheel: een film in de eerste persoon – ook al houdt Volf de touwtjes natuurlijk strak in handen.

Voor wie Callas niet (goed) kent, is deze documentaire een mooie introductie. Maar ook voor echte fans is het een geschenk. Het mythische beeld van de flamboyante prima donna maakt plaats voor een veel menselijker portret. Wanneer je hoort dat zelfs de grootste operazangeres aller tijden verteerd werd door twijfels en spijt – Callas geeft bijvoorbeeld toe dat ze misschien liever een gezin had gehad dan een carrière – is dat tegelijk ontnuchterend en geruststellend: zelfs de groten der aarde voelen zich soms prutsers.

Natuurlijk is er ook plaats voor muziek. Veel zelfs. Volf laat Callas de betoverende aria’s uit Norma, Tosca en Carmen in hun volledige lengte zingen, met hypnotiserend effect. Wie haar zo aan het werk ziet, begrijpt meteen waarom Maria uitgroeide tot ‘La Callas’.

Maria by Callas speelt nu in de bioscoop.