Videospeler inladen...

Claus "herleeft" 10 jaar na zijn dood

Hugo Claus overleed 10 jaar geleden. Deze lente wordt hij uitgebreid herdacht met heruitgaven, nieuwe boeken, tentoonstellingen, film en theater.

"Hugo Claus is niet dood, wij zijn dood", schreef Hugo Camps in De Morgen. Omdat hij nauwelijks nog werk van hem aantrof in de boekhandel. "Hier weten hele generaties nog nauwelijks van het bestaan van de grootmeester", is de indruk van Camps. Zo'n vaart loopt het niet. Zowat het hele Vlaamse cultuurlandschap “doet aan Claus”, deze lente, tien jaar na zijn dood. 

Boeken

Om te beginnen geeft De Bezige Bij enkele klassiekers van Claus opnieuw uit: “De verwondering”, “De metsiers”, “Het verdriet van België” en “De geruchten”. De uitgeefster van Claus, Suzanne Holtzer, koos uit zijn gedichten en brengt die samen met grafisch werk in de publicatie “Nieuwe tekeningen”. Het zijn tekeningen die Claus in een boekje maakte, dat Jan Vanriet hem had gegeven toen hij in het ziekenhuis lag. 

Mark Schaevers, de biograaf van Claus, kiest voor “Het verdriet staat niet alleen” autobiografische fragmenten uit de boeken van Claus.  Georges Wildemeersch stelt een “Hugo Claus Familiealbum” samen.  

Tentoonstellingen

  • Op 28 februari gaat in Bozar “Con Amore” open, een expo samengesteld door Marc Didden, met archiefmateriaal van Claus in tekst, beeld en geluid, en kunstwerken van bevriende artiesten als Appel en  Raveel en hedendaagse kunstenaars als Sam Dillemans en Michaël Borremans. 
  •  In Antwerpen focust boekhandel De Slegte op “Claus op de planken”, Claus’ theaterwerk met andere woorden, met manuscripten en scenario’s. Vanaf 5 maart.
  • (Erotische) tekeningen van Hugo Claus zijn te zien in Maurice Verbaet Gallery (vanaf 24 maart) en in het Maurice Verbaet Center in Antwerpen (vanaf 28 april).
  • Actrice Hilde van Mieghem stelde de tentoonstelling  "Hugo Claus achter vele schermen" samen, vanaf 17 maart in het Letterenhuis in Antwerpen. Daar komt enkel de schrijver zelf aan het woord, met veel fragmenten, manuscripten, brieven en andere schatten uit het Letterenhuisarchief.  

Tien jaar na zijn dood

Op 19 maart 2008 overleed Hugo Claus. Dat wekte meer dan literaire belangstelling, omdat hij gekozen had voor euthanasie. Kardinaal Danneels zette daar kanttekeningen bij; hij vond dat de media de zelfgekozen dood van Claus ophemelden. Op de afscheidsplechtigheid voor Claus gaf auteur Erwin Mortier Danneels lik op stuk.

  • Op 18 maart houdt Jeroen Olyslaegers de Hugo Clauslezing in de Bourla in Antwerpen. Ook Lize Spit, Yannick Dangre en Josse De Pauw zijn van de partij. Daarna volgt een feestelijke avond onder de titel "Hommage met oesters #2".
  • Precies op de tiende verjaardag van Claus’ overlijden, op maandag 19 maart, is er in Bozar een bijzonder evenement: "Voor Claus, met liefde", met Marc Didden, Béatrice Delvaux, Franstalige schrijvers en jonge dichters.
  • Vanaf 18 maart kunt u in Kortrijk ook een luisterwandeling maken, met originele VRT-audio-opnames met Hugo Claus en Cees Nooteboom, gemaakt door Bob Degroof.
  • Klara maakt een driedelige radioreeks "De sporen van Claus", met mensen die hem goed gekend hebben, met onderzoekers en vooral met zijn eigen stem, want  in het VRT-archief zit een schat aan originele fragmenten. Daarnaast lezen jonge theatermakers Claus op hun manier. Drie zondagen van 18 tot 22u, vanaf 11 maart. 

Radio 1 ging op zoek naar "De Schoonste van Claus", de mooiste zin van Hugo Claus. Meedoen kan via dit formulier.

Film en theater

  • Claus maakte en regisseerde ook enkele films, zoals “De leeuw van Vlaanderen” of “Het sacrament”. Cinema Zuid in Antwerpen programmeert ze, en in Cinematek in Brussel zijn 15 films te zien, allemaal met een link met Claus, uitgekozen door Marc Didden.  
  • In De Studio in Antwerpen speelt Tom Lanoye Claus, meer bepaald fragmenten uit “Suiker”, “Thyestes” of “Vrijdag”. Tegelijk is er een open lezing van Claus’ werk door meerdere acteurs en auteurs. Vier weken lang, gedurende de hele maand april. 
  • KVS Brussel bracht “Het leven en de werken van Leopold II“ met  Raven Ruëll, Bruno Vanden Broecke, Geert Van Rampelberg, François Beukelaers en Koen De Graeve.  Dat lokte kritiek uit, omdat het stuk kolonialistisch van toon zou zijn. 
  • Vanaf 19 maart ensceneert de Zwitserse regisseur Christophe Sermet  “Het laatste bed”, een relatief onbekende novelle die Claus aan het eind van zijn leven schreef. Over twee geliefden die uit het leven willen stappen. 

Meest gelezen