Steeds meer mensen betrapt zonder gordel of met gsm achter stuur

© Shutterstock

Bij controles op de Verkeersveilige Dag in Oost-Vlaanderen zijn dinsdag fors meer bestuurders betrapt op rijden zonder gordel en gsm-gebruik achter het stuur. “Op vlak van snelheid was 6,5 procent in overtreding en werden er 35 rijbewijzen onmiddellijk ingetrokken, wat duidt op hoge snelheden”, meldt de Oost-Vlaamse provinciegouverneur Jan Briers.

De Verkeersveilige Dag herdenkt de kettingbotsing van 27 februari 1996 op de E17 ter hoogte van Nazareth, waarbij in de dikke mist 10 doden en 56 gewonden vielen. “De federale en lokale politiediensten uit Oost-Vlaanderen controleerden massaal de weggebruikers met als dubbel doel de weggebruikers te sensibiliseren en de overtreders aan te pakken zodat de kans op ongevallen beperkt wordt. De voornaamste oorzaken blijven immers snelheid en alcohol, maar ook afleiding, bijvoorbeeld gsm, speelt een belangrijke rol”, zegt de provincie Oost-Vlaanderen.

De politie betrapte 119 bestuurders op gsm-gebruik aan het stuur, tegenover 19 bestuurders vorig jaar. Voor het niet dragen van de veiligheidsgordel werden voor 123 personen processen-verbaal opgesteld, tegenover 27 in 2017. “Op vlak van rijden onder invloed, waren 9 bestuurders onder invloed van alcohol en 8 onder invloed van drugs. Zelfs in de voormiddag werden al bestuurders onder invloed aangetroffen”, meldt het kabinet van gouverneur Briers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen