© Andre Evers

Nederland heeft er een nieuwe prins bij: buitenechtelijke zoon (21) dwingt erkenning af

Nederland heeft er een nieuwe prins bij. Het gaat niet om een nieuwe telg binnen de koninklijke familie, maar om de 21-jarige Hugo Klynstra. Hij is een buitenechtelijk en niet-erkend kind van prins Carlos. De Nederlandse Raad van State heeft woensdag besloten dat Klynstra zich prins mag noemen en de naam van zijn vader mag dragen. Dat meldt De Telegraaf.

rrln

© Hollandse Hoogte / Anneke Janssen

Klynstra maakte in maart 2015 gebruik van zijn wettelijk recht om een naamswijziging te vragen en voortaan als Zijne Koninklijke Hoogheid prins Carlos Hugo Roderik Sybren de Bourbon de Parme door het leven te gaan. Hij wil als zodanig ook worden ingeschreven bij de Hoge Raad van Adel. De toenmalig minister van Veiligheid en Justitie had het verzoek van Klynstra ingewilligd.

Carlos, de oudste zoon van prinses Irene, de zus van prinses Beatrix, heeft zich altijd verzet tegen het verzoek van zijn zoon. Hij verloor tot nu toe alle processen, de Raad van State was zijn laatste kans. De hoogste bestuursrechter oordeelde echter ook weer in het voordeel van de niet-erkende zoon. Verder beroep aantekenen is niet meer mogelijk.

Dat wil niet zeggen dat Klynstra meteen anders heet. Daar is een Koninklijk Besluit voor nodig. Hij zal de titel van prins krijgen en moet worden aangesproken met Koninklijke Hoogheid. De wijziging wil bovendien niet zeggen dat Klynstra nu lid wordt van het Koninklijk Huis De Bourbon de Parme. “Dit is een privéaangelegenheid van het Huis zelf, daar gaat het Nederlandse adelsrecht niet over”, aldus de Raad van State.

Relatie Carlos en Brigitte Klynstra

Klynstra werd in 1997 geboren uit een relatie tussen zijn moeder Brigitte en Carlos. De Nederlandse prins heeft nooit ontkend dat Hugo zijn zoon is, maar wilde de jongen niet officieel erkennen. De destijds 26-jarige Carlos zou geschrokken zijn van de zwangerschap van Brigitte, die op dat moment 38 jaar was. Via een verklaring liet de prins toen weten dat het “een eigen, zelfstandige beslissing van mevrouw Klynstra is geweest om moeder te worden, welke beslissing hij volledig respecteert”.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer