Direct naar artikelinhoud
Syrië

VN-rapport: "Noord-Korea helpt Syrië met chemische wapens"

Een Syrisch jongetje helpt zijn broertje met een zuurstofmasker na een veronderstelde chemische gasaanval in Oost-Ghouta in januari.Beeld AFP

Noord-Korea heeft materiaal naar Syrië verscheept dat gebruikt kan worden bij het maken van chemische wapens. Dat staat in een onuitgegeven VN-rapport, waarover onder andere de BBC bericht. 

In het rapport staat volgens de BBC dat tussen 2012 en 2017 zo'n veertig zendingen naar Syrië gebeurden, die voorafgaand niet gemeld werden. Het ging onder meer om pijpen, thermometers en zuurbestendige tegels. Die laatste zouden gebruikt worden om fabrieken te bouwen waar chemische wapens gefabriceerd kunnen worden. 

Vijf scheepsladingen zijn naar Syrië vervoerd via een Chinees transportbedrijf van eind 2016 tot en met begin 2017, meldt The Wall Street Journal. Ze maken onderdeel uit van tientallen transporten gedurende meerdere jaren. Ook zouden in 2016 en 2017 Noord-Koreaanse raketexperten gezien zijn in Syrische wapenfabrieken.

Chloorgas

Enkele dagen geleden werd het Syrische regime er nog van beschuldigd een aanval met chloorgas te hebben uitgevoerd op Oost-Ghouta, een buitenwijk van de hoofdstad Damascus.

Noord-Korea is het voorwerp van internationale sancties voor zijn nucleaire programma. Het rapport werd opgesteld door het expertenpanel van de VN, dat sinds 2010 nagaat of Noord-Korea de sancties naleeft.

Het is onduidelijk of en wanneer het rapport zal gepubliceerd worden, liet VN-woordvoerder Stéphane Dujarric verstaan aan The New York Times. "Ik denk dat de overkoepelende boodschap is dat alle lidstaten de plicht en verantwoordelijkheid hebben om zich te houden aan de sancties die van kracht zijn", voegde hij toe.

Veel van de informatie in het rapport van meer dan 200 pagina's komt van niet-geïdentificeerde VN-lidstaten. Als de militaire samenwerking tussen beide landen bewezen wordt, is dat een pijnlijke illustratie van het onvermogen van de internationale gemeenschap om Noord-Korea en Syrië te isoleren.