© Shutterstock

Bewezen: een smartphone verpest je etentje

Je hebt vast veel te vertellen tegen je gezelschap op restaurant maar als de ander bezig is met zijn of haar smartphone, dan is de kans bijzonder klein dat je wordt gehoord. Een nieuwe Canadese studie bewijst immers dat een smartphone etentjes echt verpest.

vwh

Een team onderzoekers aan de universiteit van British Columbia in Canada sprokkelde driehonderd proefpersonen bijeen. Elke deelnemer mocht met vrienden op restaurant gaan. Sommige deelnemers mochten hun smartphone tijdens het etentje naast zich op tafel leggen, andere moesten het toestel uit het zicht houden.

Afleiding

Na het etentje kreeg iedereen een vragenlijst om de sfeer aan tafel te beoordelen. Zo konden de mensen aangeven of ze het saai vonden en of er voldoende interesse en betrokkenheid was tijdens gesprekken. Wat blijkt nu uit de antwoorden? De mensen die hun telefoon op tafel mochten houden, waren duidelijk meer afgeleid dan zij die geen telefoon in de buurt hadden. Daardoor konden ze minder genieten van het samenzijn met vrienden.

“Hoe nuttig smartphones ook kunnen zijn, onze bevindingen bevestigen wat velen waarschijnlijk al vermoedden. Als we onze telefoons gebruiken terwijl we tijd doorbrengen met mensen die we graag zien, genieten we minder van de ervaring dan wanneer we de telefoon zouden opbergen”, zegt psycholoog en hoofdauteur Ryan Dwyer. “Want zelfs als we maar een beetje afgeleid zijn, zijn we niet helemaal betrokken bij het eetmoment en genieten we er minder van.”

Niet alleen op restaurant

Het is trouwens niet alleen op restaurant dat de afhankelijkheid van de smartphone roet in het eten strooit. In een tweede studie moesten 123 universiteitsstudenten gedurende één week vijf keer per dag een enquête invullen via hun smartphones. Daarvoor moesten ze vertellen hoe ze zich voelden en wat ze de voorbije vijftien minuten hadden gedaan. Dat testje leidde tot een gelijkaardige uitkomst: deelnemers die minder tijd doorbrachten met hun telefoon beleefden meer plezier aan sociale interacties in het echte leven. Bovendien waren ze ook meer betrokken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer