AFP
Volledig scherm
© AFP

Ook Rome verbiedt dieselwagens: is liedje van 'mazoutstoof' uitgezongen?

In de jaren negentig werden dieselwagens door zogenaamd 'sportieve rijders' weggezet als 'mazoutstoven': ze accelereerden als een lamme marathonloper en stonken als de pest. Toch werd de diesel een succesverhaal met een lagere brandstofkost en meer kilometers op de teller. Maar het liedje van de mazoutstoof raakt stilaan uitgezongen. Eerder deze week raakte bekend dat Duitse steden met een slechte luchtkwaliteit diesels mogen verbieden en nu kondigt ook de burgemeester van Rome aan dat vanaf 2024 geen enkele diesel de stad, die vol staat met door roet aangetaste monumenten, meer in zal mogen. Wat gaat er dan gebeuren met al die verbannen dieselwagens?

36 reacties

  • Geert Theunynck

    6 jaar geleden
    Indien de regeringen niet willen dat onze oude dieselwagens het Afrikaanse continent gaan vervuilen ; wel laat de regering zelf uw auto opkopen en de pletwals erop.Zo zijn ze tenminste zeker dat hij uit het circuit is.
  • Peter Masson

    6 jaar geleden
    Ok, we zullen meer benzine raffineren uit de aardolie, ok de kerosine kunnen we ook nog gebruiken, maar wat met de rest ? wat wordt er dan met de rest gedaan? dumpen? Daar waar we nu "door het gebruik" van diesel nog een groot deel van de "Beperkte" Ruwe aardolie gebruiken om ons te verplaatsen. En vergeet vooral niet dat indien de vraag naar benzine stijgt de prijs enorm zal gaan stijgen. Ruwe aardolie is beperkt he mensen.
  • Henri Bosmans

    6 jaar geleden
    Het heeft niet veel zin om de dieselwagens te verbieden omdat de recente benzinewagens bijna evenveel fijn stof uitstoten. De electrische wagens zouden maar de helft van een benzinewagen mogen kosten, je kan er immers maar half zo ver mee rijden met 1 oplaadbeurt.
  • Alan Janssen

    6 jaar geleden
    Ik heb nog nooit een onafhankelijk onderzoek gezien waarbij de daadwerkelijke impact van alle brandstoffen met elkaar vergeleken worden. Ik kan me niet voorstellen dat een gewicht van 600kg aan accu's meeslepen energie zuiniger is... of een hoger rendement tov benzine slechter is. Zeker als alle filters werken denk ik nog steeds dat diesel het beste is op dit moment....
  • Brostem Goeroe

    6 jaar geleden
    Diesel, verbruik 4,5 L/100km, 2 L , 102 co Zeer vervuilend, zeer vervuilend !!!!