Leerlingen enthousiast over statafels, maar: “Te duur om overal in te voeren”

© fvv

Al drie Gentse scholen laten hun leerlingen staand les volgen. Het verhoogt de concentratie en brengt rust in de klas. Maar ondanks de positieve resultaten van het proefproject breidt het voorlopig niet uit naar andere scholen. “We hebben er simpelweg de middelen niet voor. In nieuwe scholen willen we de statafels wel inzetten.”

Tuly Salumu

Kinderen brengen gemiddeld 80 procent van hun wakkere tijd door op een stoel. Maar in de Bollekensschool aan de Neermeerskaai krijgt iedere leerling geregeld de kans om een volledige dag de benen te strekken. Dankzij de steun van Stad Gent experimenteert de school al twee jaar met enkele statafels, een project van een oud-leerling.

Alle leerkrachten zijn positief. “De statafels zijn intussen perfect ingeburgerd. We hebben er maar acht voor vierhonderd leerlingen, dus het is soms vechten om er eentje te bemachtigen”, vertelt Els Vernaeve (32), juf in het tweede leerjaar.

“Klasgroepen worden steeds diverser. We krijgen meer en meer leerlingen die ADHD hebben of moeilijk kunnen stilzitten. Voor hen is zo’n tafel een godsgeschenk. En dus ook voor ons, want het is veel rustiger in de klas.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen