Rutten na gesprek met Van Biesen: “Incident is niet gesloten”

© BELGA

Voor Open VLD-voorzitser Gwendolyn Rutten is het incident met Open VLD-Kamerlid Luk Van Biesen niet gesloten, nadat ze hem donderdagavond onder vier ogen om tekst en uitleg vroeg. “Onze volksvertegenwoordigers hebben een voorbeeldfunctie en horen onze liberale waarden altijd en overal uit te dragen. Voor volksvertegenwoordigers die dat niet erkennen is er in de liberale partij geen plaats”, klinkt het.

lbo

Donderdag ontstond er ophef tijdens het Kamerdebat over het banenverlies bij Caterpillar. Na een tussenkomst van SP.A-fractieleider Meryame Kitir, zou Open VLD-Kamerlid Luk Van Biesen gezegd hebben dat ze beter zou terugkeren naar Marokko.

Zelf zei Van Biesen dat zijn woorden verkeerd werden begrepen en dat hij die woorden nooit zou gebruiken. Donderdagavond had hij een persoonlijk gesprek met voorzitster Gwendolyn Rutten, die eerder op de dag al zei dat zijn tussenkomst hoe dan ook ongepast was.

Persoonlijk uitpraten met Kitir

“Wat er uiteindelijk precies wel is gezegd of bedoeld, is voor mij nog steeds niet duidelijk. Zijn uitleg beantwoordde niet aan wat men van een liberale volksvertegenwoordiger mag verwachten. Uitspraken over werknemers bij Caterpillar en een onbegrijpelijke associatie met Marokko of andere landen kunnen voor mij niet door de beugel. Dat heb ik de heer Van Biesen ook duidelijk gemaakt.”

Rutten stelt dat Van Biesen zich engageerde om het incident persoonlijk met Kitir uit te praten en goed te maken, maar dat het incident niet gesloten is. “De lijn is duidelijk: onze volksvertegenwoordigers hebben een voorbeeldfunctie en horen onze liberale waarden altijd en overal uit te dragen. Voor volksvertegenwoordigers die dat niet erkennen is er in de liberale partij geen plaats.”

"Aan Rutten om te beslissen wat met Van Biesen moet gebeuren"

John Crombez, voorzitter van SP.A, apprecieert dat Rutten het incident niet zomaar opzij schuift. "Dat is een goede zaak. En het is in eerste instantie aan Open VLD zelf om te zien wat er met Van Biesen moet gebeuren", zegt Crombez vrijdagmorgen in De Ochtend op Radio 1. "Ik laat het dus aan Rutten om te zien wat ze ermee doet. Het gaat om iemand uit haar partij die dingen gezegd heeft die absoluut niet kunnen, in welke versie dan ook." Crombez benadrukt nog eens dat hij het een zeer zwaar incident vindt. Dat gaf hij donderdag ook al aan op Twitter.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Reacties

Ook Bart Somers, partijgenoot van Van Biesen, reageerde op het incident. Hij zei dat hij beschaamd was.

Kitir zelf had al aangegeven dat ze dit niet pikt en dat ze er verder mee zal gaan. "Dit is het beste bewijs dat racisme nog steeds heel sterk is en dat we daarop moeten reageren."

Zuhal Demir stelt voor om Van Biesen een alternatieve straf te geven, bijvoorbeeld hem in dialoog laten gaan met jongeren van Marokkaanse afkomst.

LEES OOK: COMMENTAAR. “Racisme is steeds minder een taboe. Op ­Facebook, op straat en op café kan het weer ongestraft”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen