Onderzoekscommissie Samusocial verwerpt voorstellen N-VA

Persconferentie van de Onderzoekscommissie Samusocial © Photo News

De parlementaire onderzoekscommissie Samusocial van het Brussels Parlement heeft vandaag haar eindverslag goedgekeurd. De voorstellen van de N-VA, waaronder de invoering van algemene regels voor alle Brusselse vzw’s, werden daarbij unaniem verworpen.

pvm

De Brusselse onderzoekscommissie kwam er na de schandalen bij daklozenopvang Samusocial, waarvan afgelopen zomer aan het licht kwam dat bestuursleden torenhoge zitpenningen hadden opgestreken. De commissie presenteerde vandaag haar eindverslag.

Daarin sneuvelden alle amendementen die door de N-VA en de PVDA waren ingediend, veertien in totaal. Vooral over een voorstel van de N-VA was heel wat tumult ontstaan. Dat kwam er in de praktijk op neer dat de huidige regel dat alle leden van de beheersorganen van Samusocial hun mandaat gratis dienen uit te oefenen, kon worden geschrapt.

‘Deze onderzoekscommissie werd net opgericht na een crisis rond de buitensporige en onrechtmatige zitpenningen bij Samusocial. Bij andere organisaties in de daklozensector zijn er ook geen zitpenningen’, bracht Arnaud Verstraete (Groen) aan. Voor Hannelore Goeman (SP.A) getuigde het amendement van de ‘wereldvreemdheid’ van de N-VA. Dominiek Lootens (Vlaams Belang) stond ‘paf’ dat de N-VA de PS-graaicultuur aanhangt. Alain Maron (Ecolo) dacht toen hij het eerst over het amendement hoorde dat het om ‘fake news’ ging.

Billijke oplossing

Liesbet Dhaene (N-VA) vindt al die kritiek te kort door de bocht gaan. ‘N-VA wil een structurele en billijke oplossing voor alle Brusselse vzw’s, en niet alleen voor Samusocial. Wij hebben daarom gepleit voor algemene regels die voor alle Brusselse vzw’s zouden gelden’, reageert het Brusselse parlementslid.

Dhaene: ‘Het is dus niet zo dat wij per definitie de zitpenningen bij Samusocial weer wilden invoeren. Wij zijn absoluut tegen torenhoge bestuursvergoedingen. Aan de andere kant vinden we wel dat elke vzw vrij moet kunnen kiezen of het haar bestuurders vergoedt, zolang dat maar gebeurt binnen de barema’s die gelden in de publieke sector.’

Het goedgekeurde verslag van de onderzoekscommissie zal binnenkort worden voorgelegd aan de plenaire vergadering van het Brussels Parlement.