Man kritiek na zware val op ijsvlakte in Brugs natuurgebied

Archiefbeeld: de man zakte door het ijs langs de Assebroekse Meersen. © Fabienne Bassens

Een man is woensdag in kritieke toestand afgevoerd naar het ziekenhuis na een zware val op een ijsvlakte in de Assebroekse Meersen.

jdb

De 74-jarige man uit Beernem was aan het snelschaatsen op een ijsvlakte in het Brugse natuurgebied, toen hij plots uitgleed en zwaar op zijn hoofd viel. Hij zou minutenlang bewusteloos met zijn hoofd op de koude ijsvlakte gelegen hebben. Omstanders hadden de grootste moeite om hem terug op het droge te krijgen. De man is intussen in kritieke toestand afgevoerd naar het ziekenhuis.

De politie heeft de omgeving rond de plas inmiddels afgesloten. Er waren nog zo’n vijftigtal andere schaatsers aanwezig.

'Het ijs is amper enkele centimeters dik en dus absoluut nog niet stevig genoeg om op te schaatsen', verzekert de politie van Brugge. 'We willen daarom iedereen nog eens duidelijk oproepen om nergens op de Brugse waterlopen te gaan schaatsen.'

Op verschillende plaatsen wagen mensen zich op het ijs, hoewel dat nog niet toegelaten is. Zo zijn ook op de Kalmthoutse Heide schaatsers. Maar ingrijpen doet burgemeester Lukas Jacobs (CD&V) daar niet. ‘Het gaat om mensen uit de buurt die het terrein kennen’, zegt Jacobs. ‘Zij kiezen er enkele ondiepe plekken uit waar ze weinig risico lopen.’