Laurent hangt tweede sanctie boven hoofd

© ROBIN UTRECHT

Prins Laurent wil zich in het openbaar verdedigen tegen zijn sanctie. Maar er wacht hem mogelijk nog een vervolg.

Eveline Vergauwen

Terwijl de eerste sanctie – een eenmalige vermindering van zijn dotatie – nog niet helemaal rond is, hangt er prins Laurent mogelijk nog een tweede boven het hoofd. In een brief van 20 december vorig jaar, gericht aan prins Laurent, wijst premier Charles Michel (MR) erop dat de prins zijn plicht om terughoudend te communiceren als lid van de koninklijke familie, mogelijk overtreedt.

De reden? De mediaoptredens van zijn advocaat Laurent Arnauts. De Standaard kon de brief inkijken. De premier haalt daarin ‘talrijke mediaoptredens’ aan. Onder meer op 1 december, waarmee de premier verwijst naar het artikel in deze krant (DS 1 december). Daarin stelt Arnauts de wet ter discussie waarop de regering zich beroept om Laurent te straffen. Volgens Arnauts is die wet onduidelijk en in strijd met de grondwet en de rechten van de mens.

Michel wijst Laurent op het feit dat de koninklijke familie zich terughoudend moet opstellen bij publieke uitingen van een mening. ‘De vraag rijst of zo’n attitude niet in tegenstrijd is met de plicht tot terughoudendheid’, schrijft Michel. Hij wijst op de gevolgen, namelijk dat de regering het recht heeft om de procedure voor een nieuwe ingreep in zijn dotatie te starten. Michel haalt uitdrukkelijk de wet van 27 november 2013 aan, die dat mogelijk maakt.

‘De dreiging met een tweede sanctie is verwonderlijk’, zegt Arnauts in een reactie. ‘Ik heb de premier gewezen op de rechten van de verdediging.’

Verdediging in de Kamer

Of premier Michel op korte termijn van plan is de dotatie van Laurent opnieuw te verkleinen, is niet duidelijk. Hij is momenteel op missie in Senegal, en wenste geen verdere commentaar te geven. Opvallend: na de brief van Michel heeft prins Laurent op het Autosalon aan VTM Nieuws gezegd dat hij de sanctie niet begreep.

Arnauts heeft gisteren aan de voorzitter van de Kamer gevraagd dat de prins zich publiek mag verdedigen tegen zijn dreigende sanctie. Het gaat om een verlies van dotatie van 46.200 euro (op totaal van 308.000 euro per jaar), het gevolg van de aanwezigheid van de prins op de viering van het negentigjarig jubileum van het Chinese leger.

De Kamer moet officieel nog de sanctie, een voorstel van de regering, goedkeuren. De fractieleiders waren al overeengekomen een ad hoc-commissie op te richten waarin de prins of zijn advocaat zich zou mogen verdedigen.

Maar of die zitting al dan niet achter gesloten deuren zou plaatsvinden, bleef nog voer voor discussie. De conferentie van voorzitters zal allicht pas volgende week de knoop doorhakken, nadat Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) juridisch advies heeft ingewonnen.