Voor 200 miljoen aan achterstallige facturen geïnd: incassobureaus breken alle records

© shutterstock

Nog nooit hebben zoveel ­bedrijven, banken en nutsmaatschappijen een incassobureau afgestuurd op mensen die hun facturen niet betalen. De Belgische Vereniging van Incasso­bedrijven (BVI) inde vorig jaar liefst 204 miljoen euro, een ­record.

tlb

Het gaat om een stijging met acht procent tegenover het jaar voordien. “We hebben 3,7 miljoen dossiers geopend en meer dan 2 miljoen zaken opgelost: een slaagpercentage van 61 procent”, zegt Yves Van Nieuwenburg, woordvoerder van de BVI.

“Het globale gemiddelde van al onze facturen bedroeg 424 euro.” Incassobureaus ­helpen ­bedrijven hun facturen te innen om te vermijden dat er een gerechtsdeurwaarder moet worden aan­gesteld en er een lange en dure rechtszaak van komt.

De bureaus krijgen een percentage op de facturen die ze ­innen. Het zijn vooral banken die ­incasso’s inschakelen. “Maar de sterkste stijging zien we in de energiesector”, zegt Van Nieuwenburg. “We inden 24 miljoen euro voor gas-, elektriciteits- en stookolie­bedrijven: een stijging met 37 procent.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen