Clinton maakt heroptreden, Trump fors gestegen in peilingen

De Democratische presidentskandidate Hillary Clinton heeft haar verkiezingscampagne hervat na een rustpauze van vier dagen door een longontsteking. Clinton maakte een rustige en zelfzekere indruk. Ze vertelde het publiek dat ze even de tijd heeft gehad om stil te staan bij de campagne. Intussen heeft Donald Trump zijn achterstand in de peilingen bijna ingehaald.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

De eerste campagnebijeenkomst van Clinton na haar gedwongen pauze was in Greensboro, op de universiteit van North Carolina. Ze wandelde het podium op op de tonen van "I feel good" van James Brown.

"Het campagnevoeren zet niet meteen aan tot reflectie", zei ze aan het jonge publiek. "Nochtans is het belangrijk om nu en dan je gedachten te ordenen. Dat heeft me geholpen om opnieuw in te zien waar de campagne om draait."

De hoest die vorige toespraken wel eens onderbrak, was deze keer afwezig bij Clinton. Ze gebruikte haar ervaring om een punt te maken over de gezondheidszorg in de VS. "Voor miljoenen moeders en vaders is er niets om op terug te vallen als ze ziek worden, ze zijn op zichzelf aangewezen. Dat is het verhaal van te veel mensen in Amerika."

"Had beter wat vroeger rust genomen"

"Ik geef toe dat ik nooit de showman zal zijn die Trump is. Ik ben al vele jaren bezig met politiek. Het is geen makkelijk vak. Soms is het hard. Mensen beschuldigen me van allerlei zaken, maar niemand heeft me er ooit van beschuldigd op te geven en dat zal ik nooit doen", aldus Clinton nog.

De diagnose dat ze een longontsteking had, werd vrijdag gesteld, maar pas zondag, na het incident op de 9/11-ceremonie, werd de ziekte publiek gemaakt. Dat leverde Clinton heel wat kritiek op. "Dit is een aandoening waar veel mensen zich gewoon doorheen worstelen. Ik dacht dat ik dat ook kon doen", vertelde ze het publiek.

Clinton gaf toe dat ze een inschattingsfout heeft gemaakt. "Ik dacht dat het oké zou zijn, dat er geen reden was om er veel ophef over te maken. Ik had beter vroeger wat rust genomen. Ik heb dat niet gedaan, maar nu ben ik terug op het campagnepad."

Gezondheid blijft op de agenda

Zowel het team van Clinton als dat van Trump hebben intussen documenten publiek gemaakt waarin de dokters van de presidentskandidaten schrijven dat ze in goeie gezondheid verkeren en geschikt zijn om president te worden.

Maar het thema gezondheid zal wellicht op de agenda blijven. Zo verwees Trump gisteravond in een campagnetoespraak in Ohio naar de problemen van zijn rivaal. "Denken jullie dat Hillary Clinton hier een uur zou kunnen staan?", vroeg hij lachend aan zijn aanhangers. "Ik weet het niet."

Trump was gisteren ook op televisie te zien in "The Dr. Oz Show", het programma van de populaire maar omstreden dokter Mehmet Oz. Trump zei dat hij zich nog even goed voelt als toen hij 30 was. De Republikeinse kandidaat, die -zo weten we nu- 107 kilogram weegt, liet ook weten dat hij graag een zevental kilo zou afvallen.

Trump haalt achterstand in

De heisa van de voorbije week heeft Clinton geen goed gedaan. In de peilingen is ze veel van haar voorsprong verloren. Volgens RealClearPolitics, dat de cijfers van de grote opiniepeilers combineert, staat Trump nationaal nog maar 1,5 procent achter Clinton. Eind augustus was dat nog meer dan 6 procent. In een aantal belangrijke swing states staat Trump zelfs op voorsprong volgens sommige peilingen.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen