Jongeman die burgemeester van Moeskroen doodde al na zes maanden thuis onder elektronisch toezicht

Nathan D. (18), de jongeman die in september van vorig jaar de burgemeester van Moeskroen de keel heeft overgesneden, is vrij met een enkelband. Zijn proces begint in september. De jongeman achtte de burgemeester mee verantwoordelijk voor de zelfmoord van zijn vader.

tg

Alfred Gadenne, de 71-jarige burgemeester van Moeskroen, had de vaste gewoonte om iedere avond de poort van de begraafplaats, vlak bij waar hij zelf woonde, te sluiten. Maar op elf september 2017 werd de CDH-burgemeester daar opgewacht door de 18-jarige Nathan D. die hem de keel heeft overgesneden. Gadenne stierf ter plaatse. D. liet zich zonder slag of stoot arresteren.

Volgens de jongeman werd zijn vader, ambtenaar en vrijwillig brandweerman in Moeskroen, onterecht overgeplaatst en nadien ontslagen. Hij werd er depressief van en pleegde uiteindelijk zelfmoord. Nathan D. heeft de dood van zijn vader nooit kunnen verwerken en achtte de burgemeester mee verantwoordelijk. En dus nam hij wraak.

De jongeman werd na de feiten onderzocht door een gerechtspsychiater en opgesloten op de psychiatrische afdeling van de gevangenis van Bergen. Maar dinsdag heeft hij, zo schrijft La Meuse en het is intussen ook bevestigd door zijn advocaat Jean-Philippe Rivière, de gevangenis mogen verlaten met een enkelband. Verder weigert zijn advocaat commentaar te geven.

Waar hij nu verblijft is niet bekend en wordt voor zijn eigen veiligheid ook geheim gehouden. Hij mag niet buiten, tenzij om zich aan te bieden bij justitie. De maatregel geldt, als alles goed gaat, tot september. Dan verschijnt hij voor het hof van assisen in Bergen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen