© doro

Marc Brys chat met GvA-lezers: "Promotie missen zou mokerslag zijn, maar we zijn niet bezig met falen"

“Als we de promotie naar 1A missen zou de teleurstelling gigantisch zijn. Het zou een mokerslag zijn, maar we zijn nu niet bezig met falen.” Dat zei Marc Brys, de coach van Beerschot Wilrijk, donderdagmiddag op een chatsessie met de lezers van gva.be. Brys gaf toe zondag enkel met een gerust gevoel te gaan slapen wanneer zijn team Cercle Brugge met 5-0 in de pan zal hebben gehakt.

JoRo, DoRo

Drie dagen voor de ultrabelangrijke heenmatch tegen Cercle Brugge voor de promotie naar de hoogste voetbalklasse trok Brys een uur van zijn kostbare tijd uit om te antwoorden op de meest uiteenlopende vragen.

Belang van promotie

Beerschot Wilrijk heeft de unieke gelegenheid om het vijfde seizoen op rij promotie af te dwingen, maar toch vroeg een lezer zich af of de Ratten misschien beter niet nog een jaartje extra rijpen in 1B. “Het is absoluut niet beter om in 1B te blijven”, zo stelde Brys resoluut. “Het wordt alleen maar moeilijker omdat de budgetten van de ploegen in 1B blijven stijgen. Het beste wat deze club kan meemaken is een vijfde titel op rij.” Brys zei ook te willen ontsnappen uit 1B, omdat hij het een “gekunsteld competiteformat” vindt.

Underdog

Cercle Brugge wordt door de voetbalkenners als favoriet naar voor geschoven. Brys denkt er zelf ook zo over en duwt zijn team in de rol van underdog. “Niet alleen door de tweede periode te winnen is Cercle favoriet. Ze hebben ook een veel groter budget en veel talenten rondlopen.” Toch gelooft Brys in de eigen kansen. “Ik denk dat we dit jaar bewezen hebben een heel sterk team te hebben. En we hebben bewezen dat we tegenstanders kunnen aftroeven of afhouden.”

Beerschot Wilrijk mag dan wel niet de favoriet zijn voor de promotie. Toch vond Brys zijn team de best voetballende ploeg van deze jaargang. “Ik vind dat wij over het ganse seizoen bekeken de best voetballende ploeg waren, kort gevolgd door Union”, aldus de coach.

Tactiek

Brys kreeg ook de vraag waarom hij telkens alle elf zijn spelers achteruit trekt bij corners van de tegenstander. Een vraag waarop hij met plezier wilde antwoorden. “Met een corner tegen ligt het accent op verdedigen en omdat we niet de meest 'gestaltrijke' ploeg hebben, is iedereen nodig bij corners.”

Overstap naar KVM?

Enkele maanden geleden ging de geruchtenmolen dat Marc Brys tijdens de loop van het seizoen wel eens zou kunnen verkassen naar zijn ex-club KV Mechelen. Brys draait niet rond de pot en geeft toe dat er interesse was van Malinwa. “Ik heb op dat moment met KV gesproken en er was een concreet bod, maar ik ben in het project van Beerschot Wilrijk gestapt om het ook vol te maken.”

"Drie jaar feesten"

Mocht Beerschot Wilrijk Cercle verslaan, volgt ongetwijfeld een enorme ontlading. Hoeveel dagen vrijaf krijgen de spelers dan om te vieren, vroeg een lezer zich af. “Drie jaar”, antwoordde Brys daarop gekscherend.

Herlees hier de volledige chat met Marc Brys:

MEER OVER K. Beerschot V.A.

Aangeboden door onze partners