"Godfather of grime" Skepta wint Mercury Prize

Skepta, die wel eens de "Godfather of grime" genoemd wordt, heeft gisteravond de Mercury Prize gewonnen. Zijn album "Konnichiwa" is uitgeroepen tot beste Britse album van dit jaar.
XPOSUREPHOTOS.COM
archieffoto

"Ik ben erg dankbaar", reageerde Skepta (Joseph Junior Adenuga, 33). "Ik ben al zo lang bezig met deze muziek." Grime kan beschouwd worden als de Britse variant van de Amerikaanse gangsta rap. Opvallend aan het genre is de snelle, agressieve toon waarop gerapt wordt.

De Mercury Prize is 25.000 pond waard (29.419 euro). Skepta wil het geld gebruiken om iets te doen voor de minder bedeelden. "Ik wil iets positiefs doen", vertelde hij aan BBC. "Ik wil iets doen zodat andere mensen zich zo goed en vrij voelen als ikzelf. Op dit moment zijn we een nieuwe studio aan het bouwen waar jongeren muziek kunnen maken."

Het was opvallend dat Skepta het haalde van David Bowie. Algemeen werd aangenomen dat hij postuum de Mercury Prize zou winnen met "Blackstar". Volgens jurylid Jarvis Cocker was het een erg moeilijke beslissing om tussen deze twee albums te kiezen. Voor Radiohead was het al de vijfde keer dat de band de prijs aan zich voorbij zag gaan.

In 2003 ging de Mercury Prize ook al naar een grime-artiest, Dizzee Rascal.

Meest gelezen