“Alternatieve straf zoeken voor Van Biesen na racistisch incident”

Na het incident donderdag in de Kamer waarbij Luk Van Biesen van Open VLD aan Meryame Kitir zou gezegd hebben dat ze dan maar weer naar Marokko moet gaan, heeft Kitir deze ochtend op Radio 1 nog eens gereageerd. “Dit kan niet door de beugel”, zegt ze.

lboel

“Ik heb hem net nadat hij het gezegd had persoonlijk aangesproken en heb gezegd dat ik het absoluut ongehoord vind”, zegt Kitir. “Dit kan niet door de beugel.”

Van Biesen zelf ontkent dat hij zou gezegd hebben dat Kitir “terug naar Marokko zou moeten gaan”. “Ik ben 36 jaar. Mijn oren werken nog heel goed”, zegt Kitir daarover. Ook Kristof Calvo van Groen had het gehoord. Hij sprak Kamervoorzitter Sigfried Bracke (N-VA) erop aan.

LEES OOK: Racistisch incident in de Kamer: “Ga dan terug naar Marokko”

Gwendolyn Rutten, voorzitster van Open VLD, heeft Kitir intussen gebeld en heeft gezegd dat ze het incident betreurt. Maar Van Biesen zelf heeft Kitir sindsdien niet meer gehoord. “Ik heb enkel zijn reactie gehoord in Ter Zake van gisterenavond. Hij zei daarin onder andere dat het niet over mij ging maar over de werknemers van Caterpillar, maar dat is eigenlijk nog veel erger dan. Maar eigenlijk komt het erop neer dat als je tegen mensen zegt die hier altijd gewerkt hebben die hun job verliezen, dat ze dan maar in het buitenland werk moeten gaan zoeken.”

“Onze toekomst is hier”

Zuhal Demir, zelf van Turks-Koerdische origine, van N-VA beaamt dat. “In welke versie dan ook, dat zeg je niet. Het is ongepast en onaanvaardbaar.” Demir zelf heeft iets dergelijks nog niet meegemaakt. “Maar ik ken wel mensen die het al hebben ondervonden. Mijn broers bijvoorbeeld, hen is ook al toegeroepen geweest dat ze terug naar Marokko of Turkije moeten gaan.”

LEES OOK: Rutten na gesprek met Van Biesen: “Incident is niet gesloten”

“Maar zowel Meryame als ik, als andere mensen van allochtone afkomst, wij zijn hier geboren. Onze toekomst is hier. We maken deel uit van deze samenleving.”

Het incident is intussen gesloten. Omdat de uitspraak van Van Biesen niet werd opgenomen en niet iedereen het gehoord heeft, kunnen er bijvoorbeeld geen gerechtelijke stappen ondernomen worden. “Maar misschien moeten we kijken naar een alternatieve straf”, zegt Demir nog. “We kunnen Luk bijvoorbeeld meenemen naar Genk, waar zowel Meryame als ik wonen. En daar kan hij dan het gesprek aangaan met jongeren van allochtone afkomst, die dit dagelijks meemaken, en dan kan hij zien wat dit met een mens doet.”

LEES OOK. COMMENTAAR. “Racisme is steeds minder een taboe. Op ­Facebook, op straat en op café kan het weer ongestraft”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen