© VIER

© VIER

thumbnail: null
thumbnail: null

VIDEO. Danny Vanhamel over veroordeling tot levenslang: “Spijt dat ik niet naar rechter ben gesprongen om te vragen of hij nog normaal was”

Danny Vanhamel werd op 22 december 1994 tot levenslang veroordeeld voor de ontvoering van de 11-jarige Anthony De Clerck. Toen hij in de rechtszaal zijn straf te horen kreeg, ontstak hij voor het oog van de camera’s in een woede-uitbarsting. “Ik wilde over de balie springen en naar de rechter toegaan om hem te vragen of hij nog normaal was. Ik heb dat niet gedaan, daar heb ik nu spijt van”, vertelt de Lummenaar donderdagavond in de allerlaatste aflevering van ‘Ex-Gangster’ op VIER.

tomas

“Toen ik hoorde dat ik levenslang kreeg, heb ik nog even gewacht”, aldus Vanhamel. “Ik wilde eerst horen welke straffen de rest kreeg. Toen ik hoorde ‘levenslang, levenslang, levenslang’ heeft er zich iets van mij meester gemaakt. Er was een drang in mij om over de balie te springen, naar de rechter toe te vliegen en te zeggen: ‘Man, wat ben jij van plan? Ben jij nog normaal?’. Ik heb dat niet gedaan, maar het heeft maar een haartje gescheeld. Niemand had mij kunnen tegenhouden, ik denk dat ik 5 à 6 man had meegesleurd. Ik zou geen geweld hebben gebruikt, maar ik was altijd bij de rechter geraakt. Dat zou iets geweest zijn op tv. Nu heb ik spijt dat ik het niet gedaan heb. Dat was de wereld rondgegaan.”

Straf te zwaar

In de laatste aflevering van ‘Ex-Gangster’ komt ook de Nederlandse Christianne Gielen nog eens aan het woord. De ex-secretaresse van de Lanakense zakenman Leon Melchior werd in 1991 per vergissing door Vanhamel en diens kompanen ontvoerd. “Pure kolder”, vertelde ze daar eerder dit jaar over in onze reeks over Danny Vanhamel.

Volgens Gielen is de straf die haar ontvoerders kregen te zwaar. “Levenslang. Ik was en ik ben het daar niet mee eens”, zegt ze. “Waarom zou een dader zijn slachtoffer nog goed behandelen als hij toch niet meer dan levenslang kan krijgen. Als ze mij bijvoorbeeld mishandeld, verkracht of zelfs vermoord hadden, hadden ze niet meer kunnen krijgen dan ze nu gekregen hebben. Vanuit die zienswijze denk ik: dat is geen voorbeeld stellen.”

© VIER

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer