Brandweer demonstreert in Willebroek hoe iemand te redden die door het ijs is gezakt

Duikers van de brandweer hebben donderdagnamiddag in natuurdomein Het Broek in Heindonk (Willebroek) gedemonstreerd hoe je iemand kan redden die door het ijs gezakt is.

Sven Van Haezendonck

Schaatsen is op de meeste plaatsen in Vlaanderen verboden. Toch zijn er heel wat liefhebbers die er zich aan wagen, ook al zijn er risico’s. “Met deze oefeningen willen wij mensen nog eens waarschuwen voor de gevaren van schaatsen op plaatsen waar dat verboden is”, zegt Jan De Borger, majoor van de hulpverleningszone Rivierenland.

Duikers van de posten van Mechelen en Willebroek oefenden er gisteren op reddingen op het ijs. “We maken gebruik van de weersomstandigheden om onze kennis uit te testen. Dat kunnen wij niet in trainingscentra”, legt De Borger uit.

Burgemeester Eddy Bevers van Willebroek kwam kijken naar de demo-oefening van de brandweer. “Ik vind het geruststellend als ik het duikteam van de brandweer hier bezig zie. Wij hebben hier in het Broekgebied een veertigtal vijvers, daarnaast is er ook nog het watersportgebied de Hazewinkel, de Willebroekse Vaart en de Rupel. Voorbereid zijn op een calamiteit is een heel belangrijke factor.”

IJsschaatsen is verboden in Het Broek. Toch trof Belga schaatsers aan in één van de vijvers van het gebied. “We weten dat het niet mag, maar zolang de boswachter of de politie ons laat begaan, blijven we schaatsen”, klonk het bij enkelingen die zich aan een illegaal schaatspartijtje waagden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER