© REUTERS

Barcelona laat opnieuw punten liggen na bizarre “penaltyfout” van Thomas Vermaelen

Thomas Vermaelen kroonde zich bij Barcelona tot de antiheld tegen Las Palmas. Barcelona speelde 1-1 gelijk, het derde gelijkspel in de laatste vijf wedstrijden, en daar zat Vermaelen voor iets tussen. De verdediger, voor het eerst sinds midden januari weer in de basis, gaf net na de rust een penalty weg… al is het laatste woord over die fase nog niet gezegd. Na een corner liep Vermaelen tegen een tegenspeler aan die het blok zette… maar de ref wees naar de stip en Las Palmas maakte gelijk.

jtp

Nochtans was de wedstrijd voor Barcelona perfect begonnen. Dankzij Lionel Messi, die na 20 minuten een vrije trap prinsheerlijk tegen de touwen knalde. Beter kan je ze niet trappen, oordeel vooral zelf:

Daarna bleef een tweede treffer echter uit, al was er voor de rust nog even opschudding. De doelman van Las Palmas beroerde de bal duidelijk met de arm - ver buiten de zestien - maar kreeg geen kaart. Een foutje van de ref, en na de rust volgde er nog eentje...

Na 48 minuten spelen legde de scheidsrechter namelijk de bal op de stip, maar waarom is niet echt duidelijk. Feit is dat Thomas Vermaelen onderuit ging in de zestien nadat de tegenspeler van Las Palmas het blok had gezet. Zag de ref daar een fout in van de Belgische verdediger? Of beging Lucas Digne onbewust hands toen de bal tegen de paal botste? Het antwoord moeten we u schuldig blijven, maar Calleri trok zich er weinig van aan en trapte onhoudbaar binnen: 1-1. Barça had daar geen antwoord meer op, zelfs niet na zes minuten toegevoegde tijd.

Zo boekt Las Palmas een broodnodig en onverhoopt punt in de strijd tegen de degradatie. Het staat nog steeds achttiende, maar houdt uitzicht op een veilige zeventiende plaats. Barcelona speelt voor de derde keer op vijf wedstrijden gelijk, en kan na deze inhaalmatch dus maar één puntje uitlopen. Eerste achtervolger Atlético volgt op vijf punten, Real Madrid staat derde met vijftien punten minder.