Deze Chinese krabben dringen zelfs in kerncentrale van Doel binnen

Vlaanderen bindt de strijd aan met de honderdduizenden Chinese wolhandkrabben. Verschillende keren per jaar verlaten die met duizenden tegelijk het water om huizen, kelders, hotels of zelfs de kerncentrale van Doel binnen te dringen.

wer

“We staan machteloos”, omschrijft André Peeters, burgemeester van Aarschot, het ‘gevecht’ tegen de krabben. “Verschillende keren per jaar komen ze bij valavond met duizenden tegelijk uit de Demer geklauterd. Als je niet oplet, zitten ze tot in de living.” En dan is er nog de stankhinder van krabben die onder de wielen van een wagen belanden.

De Chinese wolhandkrab is ondertussen al in alle grote Vlaamse rivieren opgedoken en dus grijpt Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) in. Zij wil de overlast inperken. Studies wijzen uit dat het onbegonnen werk is om te trachten het exotische schaaldier bij ons uit te roeien. Dus gaan onderzoekers en mensen van het Agentschap Natuur en Bos (ANB) in Aarschot allerhande methodieken uittesten om de krabben uit het water weg te vissen, via allerhande fuiken en vallen.

Zelfs de zwaar beveiligde kerncentrale van Doel ondervindt hinder. De kerncentrale pompt water uit de Schelde op voor haar koelsystemen. Maar daar zitten soms duizenden krabben in. Een ingehuurde beroepsvisser haalde er in tien dagen tijd bijna 40.000 exemplaren boven.

In China belandt de wolhandkrab als delicatesse op het bord. De Vlaamse overheid ziet dat bij ons niet zitten. Daarvoor bevatten de schaaldieren soms te veel parasieten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER