© Photo News

Incident Van Biesen: "Als het over de mensen van Caterpillar ging, is dat nog erger"

Sp.a-kamerfractieleider Meryame Kitir staat open voor een gesprek met Open Vld-kamerlid Luk Van Biesen, die haar toegeroepen zou hebben om “terug naar Marokko” te keren. Kitir kreeg al telefoon van Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten, maar ze betreurt dat ze van Van Biesen zelf nog niets heeft gehoord, zei ze vrijdagmorgen in “De Ochtend” op Radio 1.

“Ga dan terug naar Marokko”, zou Van Biesen tegen de in Maasmechelen geboren Meyrame Kitir hebben geroepen. “Ik ben 36 jaar, mijn oren werken nog heel goed”, zegt de sp.a’ster.

Van Biesen ontkent die uitspraak te hebben gedaan. In Terzake gaf hij toe dat hij het woord ‘Marokko’ had gebruikt, maar hij zou gezegd hebben dat de werknemers van Caterpillar overal - en dus ook in Marokko - werk zullen vinden omdat ze performant zijn.

“Als ik naar zijn redenering luister, ging het niet over mij, maar over de mensen van Caterpillar. Dat is nog veel erger. Als mensen hier al 30 jaar werken, hun baan verliezen en dan te horen krijgen van een parlementariër: keer terug naar uw land, dan is dat ongepast. Zoiets kan niet door de beugel”, zegt Kitir vrijdagmorgen.

Zuhal Demir: "Alternatieve sanctie voor Van Biesen"

© Belga

N-VA-kamerlid Zuhal Demir heeft gereageerd op Luk Van Biesens uitspraak tegenover Meryame Kitir gisteren. Ze vindt dat soort uitspraken (Van Biesen zou "Ga terug naar Marokko" gezegd hebben) - ongeacht de verschillende versies die nu circuleren - ongepast. “Of het nu over Meryame of over andere mensen gaat, het is ongepast. We zijn hier geboren, onze toekomst ligt hier”, aldus Demir in ‘De Ochtend’. Ze suggeert een ‘alternatieve sanctie’.

“Misschien moeten mevrouw Kitir en ikzelf hem meenemen naar Genk. Dan kan hij met jongeren praten die dit meemaken en vragen hoe ze zich voelen bij dergelijke uitspraken”.

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten liet na een gesprek met Van Biesen weten dat voor haar het incident niet gesloten is. “De lijn is duidelijk: onze volksvertegenwoordigers hebben een voorbeeldfunctie en horen onze liberale waarden altijd en overal uit te dragen. Voor volksvertegenwoordigers die dat niet erkennen is er in de liberale partij geen plaats”, liet ze na afloop optekenen.

Ook op TV Limburg reageerde Zuhal Demir op de polemiek.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER