Beruchte gevangene schopt vrouwelijke cipier in het gezicht en valt ook haar collega's aan

© Gregoire De Poorter

In de Gentse gevangenis aan de Nieuwewandeling zijn donderdagavond twee cipiers gewond geraakt bij een "ernstig incident van agressie" van een gedetineerde. Dat bevestigt de woordvoerster van het gevangeniswezen Kathleen Van De Vijver. Beide cipiers werden overgebracht voor verzorging maar ze konden intussen het ziekenhuis verlaten.

cma, gn

"Het ging om een ernstig incident van agressie van een individuele gedetineerde ten aanzien van een personeelslid. Bij de afhandeling van het incident raakte ook nog een tweede personeelslid gekwetst. Het personeel heeft het incident heel professioneel afgehandeld. Er zijn de nodige maatregelen genomen ten aanzien van de gedetineerde. De klacht wordt verder afgehandeld door het parket", zegt Van De Vijver.

De Gentse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen meldt dat een vrouwelijke cipier eerst aangevallen werd. Ze kreeg slagen en schoppen in het aangezicht, zegt parketwoordvoerster An Schoonjans. "Twee andere cipiers kwamen tussen waarna de man, die met een zelfgemaakt wapen deze cipiers op afstand wou houden, overmeesterd kon worden. De vrouwelijke cipier werd voor verzorging overgebracht naar het ziekenhuis en is een week arbeidsongeschikt. Zij heeft inmiddels het ziekenhuis verlaten. Eén van haar collega's die tussenkwam, raakte eveneens gewond en is één dag arbeidsongeschikt."Het parket vraagt de aanhouding van de gedetineerde voor poging doodslag en bezit van een verboden wapen. De verdachte werd in opdracht van het parket gearresteerd en verhoord. Het gaat om de 44-jarige Ringo De Witte, een beruchte West-Vlaamse crimineel die erom bekendstaat zeer agressief te zijn tegenover het gevangenispersoneel en andere gedetineerden. In 2012 verkocht hij Kim De ­Gelder enkele rake klappen in de gevangenis van oudenaarde. Amper een jaar later sloeg hij de hoofdgeneesheer van de gevangenis van Hasselt omdat hij niet de gevraagde medicijnen kreeg, wat hem in 2014 op nog eens tien extra maanden cel kwam te staan. De arts was toen twee weken arbeidsongeschikt door de vuistslag. In 2016 zat hij samen met onder anderen Salah Abdeslam in de gevangenis van Brugge, waarna hij overgeplaatst werd naar de Nieuwe Wandeling in Gent. Daar viel hij gisteren dus opnieuw iemand aan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen