Mag je met een drone boven je tuin vliegen? Niet altijd

Wie een drone heeft, mag daar niet overal mee vliegen. In sommige gevallen mag dat zelfs niet boven je eigen tuin. Luchtverkeersleider Belgocontrol en het Directoraat-generaal Luchtvaart hebben daarom de website droneguide.be gelanceerd. Op een kaart kan je terugvinden waar het vliegen met een drone verboden is, zowel recreatief als professioneel.

Er bestaan heel wat regels rond het gebruik van drones. Zo mag je enkel vliegen met een drone die minder dan één kilogram weegt en mag je niet hoger dan 10 meter. Wil je een zwaarder exemplaar of hoger vliegen, dan moet je een vergunning hebben en een opleiding volgen. Voor recreatief gebruik mag je normaal enkel boven privéterrein vliegen. Maar op sommige plaatsen is zelfs dat verboden.

Het zou dus kunnen dat je in je eigen tuin geen drone mag laten opstijgen. Op de website droneguide.be kan je opzoeken op welke plaatsen het verboden is om te vliegen met een drone.

De rode zones liggen in een straal rond 3 kilometer van een luchthaven of een civiel of militair luchthaventerrein. Maar ook boven andere delicate plaatsen, zoals nucleaire installaties en gevangenissen, is het verboden. Wil je boven andermans domein gaan, dan heb je daarvoor de toestemming nodig.

Andere regels voor professionals

Voor professioneel gebruik met zwaardere drones gelden strengere regels. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen 2 klassen: drones waarmee je tot 45 meter hoog mag vliegen (klasse 2) en drones die tot 90 meter hoog mogen (klasse 1). Je moet sowieso een attest hebben en een opleiding volgen om met dit type drones te vliegen.

Voor deze categorie van drones gelden veel meer verboden zones. Ook die kan je terugvinden op de nieuwe website. In sommige gevallen kan een uitzondering worden aangevraagd.

De interactieve kaart, ontwikkeld samen met het bedrijf Unifly, is een eerste stap. Binnenkort volgt er ook een app voor de recreatieve gebruiker. Tegen het einde van het jaar zou de website uitgebreid worden met een beschermd gedeelte voor professionele gebruikers. Zij kunnen dan een account aanmaken, waarmee ze hun drones, piloten en vluchten kunnen beheren en eventuele uitzonderingen kunnen aanvragen.

Meest gelezen