De meest besproken Oscarjurken aller tijden

Op zondag 4 maart worden de Oscars al voor de negentigste keer uitgereikt. De voorbije jaren was de uitreiking niet alleen een hoogmis van de film, maar ook van de mode. Bewijs daarvan zijn de prachtige jurken die op de rode loper werden getoond. Deze creaties bereikten een iconische status en zijn in het geheugen gegrift. Een overzicht.

vwh

Grace Kelly, 1955

De ijsblauwe Edith Head-jurk van Grace Kelly was iconisch omdat ze in die tijd werd beschouwd als de duurste Oscar-jurk aller tijden. Het satijnen materiaal alleen al kostte naar verluidt 4.000 dollar (3.300 euro).

Cher, 1986

Zangeres en actrice Cher heeft heel wat opvallende creaties aangetrokken op de Oscars, maar de meest opvallende dateert van 1986. Het ontwerp van Bob Mackie bestond onder meer uit een haartooi met meer dan achthonderd veertjes.

Sharon Stone, 1996

Dat het niet altijd heel bloot moet zijn, zo bewees Sharon Stone in 1996. Ze droeg een vintage mantel, in combinatie met een rolkraagtrui van GAP eronder. Dat was tegen alle verwachtingen in, want na haar rollen in ‘Basic Instinct’ en ‘Casino’ verwachtten mensen van Stone iets gewaagder.

Gwyneth Paltrow, 1999

Zo zacht en mooi: dat was de lichtroze Ralph Lauren jurk van de blonde actrice. Onlangs zei ze in een interview dat ze de creatie nog steeds in haar garderobe heeft hangen. Ze hoopt dat haar dochter Apple ze ooit zal dragen op haar schoolbal.

© ISOPIX

Björk, 2001

In de categorie ‘meest eigenzinnige ontwerpen’, staat de IJslandse zangeres Björk. Zij ging zeventien jaar geleden naar de Oscars als zwaantje.

Julia Roberts, 2001

Toen Julia Roberts een beeldje in de categorie ‘beste actrice’ in ontvangst mocht nemen voor haar rol in ‘Erin Brokovich’, droeg ze een eenvoudige zwart-witte jurk van het Italiaanse modehuis Valentino. Die outfit wilden veel meisjes ook dragen op hun schoolbal.

Halle Berry, 2002

In 2002 schreef de Monster’s Ball-ster geschiedenis: ze was de eerste zwarte vrouw die de prijs voor ‘beste actrice’ won. Om haar beeldje in ontvangst te nemen, droeg ze een behoorlijk naakte jurk van Elie Saab, die inmiddels ook de geschiedenis inging als sexy Oscarjurk.

Hilary Swank, 2005

De zware bokstrainingen voor de Oscarwinnende ‘Million Dollar Baby’ zaten erop en actrice Hilary Swank had er anno 2005 een heel gespierde rug aan overgehouden. Die toonde ze in een heel sexy creatie van Guy Laroche met rugdecolleté dat doorliep tot aan haar achterwerk.

Angelina Jolie, 2012

Actrice Angelina Jolie had in 2012 een duidelijk plan in haar jurk van atelier Versace: haar been laten zien. Alleen stak ze dat voor elke foto zo extreem veel naar voor, dat het een beetje karikaturaal werd. Foto’s van de ster in de jurk gingen het hele internet rond.

Jennifer Lawrence, 2013

Deze Dior-jurk van Jennifer Lawrence gaat de geschiedenis in als ‘struikeljurk’. Toen ze haar beeldje voor ‘beste actrice’ voor haar rol in ‘Silver Linings Playbook’ ging ophalen, struikelde ze immers over de creatie.

© ISOPIX

Lupita Nyong’o, 2014

De jurk van de ‘12 Years A Slave’-ster werd op maat gemaakt door het Italiaanse modehuis Prada en riep herinneringen op aan de jurk van prinses Assepoester. De actrice draaide rondjes op de rode loper om te tonen hoe zwierig de creatie was. Prachtig.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer