Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Trump: "Handelsoorlogen zijn goed, en gemakkelijk te winnen"

De importheffingen van Trump wakkeren de vrees aan voor een internationale handelsoorlog tussen de VS en belangrijke handelspartners als China en de Europese Unie.Beeld AFP

"Een handelsoorlog is goed als een land miljarden verliest in zijn handel met andere landen." Dat schrijft de Amerikaanse president Donald Trump in een tweet over de importheffingen op buitenlands staal en aluminium die hij heeft aangekondigd.

"Als een land (VS) vele miljarden dollars verliest in handel met vrijwel elk land waarmee het zaken doet, dan zijn handelsoorlogen goed en gemakkelijk te winnen. Bijvoorbeeld, als we 100 miljard dollar verliezen bij een bepaald land en zij ons uittesten, verhandel niet meer en de overwinning zal groot zijn. Het is makkelijk!", aldus Trump.

Twitter bericht wordt geladen...

Trump kondigde een heffing van 25 procent voor al het buitenlandse staal en 10 procent voor geïmporteerd aluminium aan. Het effect daarvan zal vooral in de VS te voelen zijn. In de VS neemt de vraag naar aluminium uit eigen land toe en dus zal de prijs daar stijgen. Voor staal is de VS niet zo afhankelijk van de import.

Voor consumenten in Europa hebben de importheffingen op staal wellicht niet meteen grote gevolgen. "Pas als er een handelsoorlog ontstaat, kan dat veranderen", zegt econoom Casper Burgering van ABN AMRO. "Dat zal de wereldeconomie geen goed doen." 

De vrees voor een dergelijke oorlog tussen de VS en belangrijke handelspartners als China en de Europese Unie is intussen wel aangewakkerd. Onder andere Business Europe, de spreekbuis voor het Europese bedrijfsleven, waarschuwt hiervoor. Directeur Markus Beyrer vreest dat het besluit van Trump over de importheffingen zorgt voor "verregaande verstoring" in de wereldhandel met grote gevolgen voor het zakenleven en consumenten. "Er zijn geen winnaars in een handelsoorlog." 

Beurzen onderuit

Beyrer pleit voor gepaste tegenmaatregelen van de EU. Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker kondigde gisteren al een stevige reactie aan om de Europese belangen te verdedigen. "Protectionisme kan niet het antwoord zijn op ons gezamenlijk probleem in de staalsector."

De Europese staalassociatie Eurofer verwelkomde Junckers reactie. "De EU moet niet toestaan dat het gematigde herstel van onze industrie in de jongste jaren wordt vernietigd door de belangrijkste politieke bondgenoot van de EU."

De aankondiging van Amerikaanse importtarieven op buitenlands staal en aluminium toont vandaag wel al gevolgen op de Europese aandelenbeurzen. Die gingen rond het middaguur opnieuw in het rood.