‘Wie vandaag thuis wilde werken door de sneeuw, kon dat’

© Kioni Papadopoulos

Toen er nauwelijks sneeuw viel een kleine maand geleden, kondigde minister Kris Peeters het thuiswerkalarm af. Nu er werkelijk sneeuw en ijzel te zien is, mocht u plichtsgetrouw de arbeid aanvatten. ‘We zijn in overleg met het KMI’, zegt de woordvoerster van Peeters.

svg

Chaos, verkeersellende, gevaarlijke toestanden, pakken sneeuw, kilo’s ijzel en extreme gladheid. Begin februari konden de betrokken instanties ons niet genoeg waarschuwen voor de aankomende sneeuwval en besloot minister van Werk Kris Peeters (CD&V) om het thuisalarm af te kondigen. Al bleek het verbazingwekkend hard mee te vallen met de sneeuw, waardoor er kritiek kwam van de werkgevers.

Donderdag kondigde het KMI opnieuw sneeuw aan voor vrijdag. Maar toch luidde niemand de thuisalarmbel. ‘Het KMI heeft gecommuniceerd dat het code geel zou zijn vrijdag’, zegt Miet Deckers, woordvoerster van Kris Peeters. ‘We wisten niet dat dit uiteindelijk code oranje zou worden.’

Wendbaar werk

Toch hoeft de onverwachte code oranje geen probleem te vormen voor het thuiswerken, zegt Deckers. ‘Dankzij het plan wendbaar werk kon wie vandaag thuis wilde werken door de sneeuw, dat ook gewoon doen. Sinds 1 februari 2017 is occasioneel thuiswerk al wettelijk geregeld.’

Om te vermijden dat we te vaak thuisblijven voor twee vlokken sneeuw en toch vertrekken wanneer de weersomstandigheden te extreem zijn, overlegt minister Peeters met het KMI om een structureel plan uit te rollen. Of dat plan een antwoord zal bieden op codes oranje die uiteindelijk slechts code geel blijken en vice versa, is onduidelijk.

KMI handhaaft code oranje tot zaterdagvoormiddag

Het verkeer op de Brusselse Ring raakte urenlang amper vooruit© photo news

'Winter operations and deicing in full swing at #brusselsairport', klinkt het op Twitter.© Twitter / @BrusselsAirport ?

thumbnail: Het verkeer op de Brusselse Ring raakte urenlang amper vooruit
thumbnail: 'Winter operations and deicing in full swing at #brusselsairport', klinkt het op Twitter.

De winterprik heeft vrijdag voor een recordspits op Vlaamse snelwegen gezorgd. Op het piekmoment stond goed 250 kilometer file, en de spits duurde ook veel langer dan normaal. Het KMI waarschuwt intussen voor gladheid tot zaterdagvoormiddag.

Op heel wat snelwegen werd de snelheid vrijdagmiddag door de winterse neerslag verlaagd naar 70 of 90 kilometer per uur. Op plaatsen waar dynamische verkeersborden geplaatst zijn, werden weggebruikers gewaarschuwd voor gladheid en ijzel. Volgens het Verkeerscentrum passen de meeste weggebruikers hun snelheid goed aan.

De avondspits toonde zich vervolgens een erg zware. Dat kondigde zich al aan om 13.30 uur, toen in heel het land al 80 kilometer file opgetekend werd, een uitzonderlijk hoge waarde voor dat moment. Iets over 18 uur was de grens van 500 kilometer file op Belgische snelwegen bereikt, en wat later leek de 600 kilometer in zicht.

Specifiek op Vlaamse snelwegen was de piek er omstreeks 17.30 uur. Met 250 kilometer file was er toen sprake van de zwaarste avondspits tot dusver dit jaar. De sneeuw had er op vele plaatsen voor gezorgd dat het verkeer gewoon stilviel. Dat gebeurde vooral op de Brusselse ring, die volledig rood kleurde, en in de regio Gent. Ook in Antwerpen waren de files aanzienlijk, maar daar is dat minder ongebruikelijk op een vrijdagavond.

Gladde nacht

Bovendien liep de avondspits flink uit, 'en nog geen klein beetje', aldus Peter Bruycninckx van het Vlaams Verkeerscentrum. Intussen heeft het KMI gewaarschuwd dat het nog tot zaterdagvoormiddag glad kan zijn op de wegen. De hele tijd zal code oranje gehandhaafd blijven.

'In de loop van de nacht wordt het overwegend droog, maar omdat de temperaturen negatief blijven is het tot in de loop van zaterdagvoormiddag opletten voor gladheid door ijsplekken en verharde sneeuw, klinkt het in een mededeling. En ook al heeft Wegen en Verkeer sinds donderdagavond 2.000 ton aan smeltmiddelen gebruikt, dan nog zullen niet alle wegen vrijdagnacht sneeuw- en ijsvrij zijn.

Wegen en Verkeer raadt iedereen dan ook aan om voor een verplaatsing de verkeersinformatie op te volgen via het Vlaams Verkeerscentrum. Indien mogelijk stellen automobilisten hun verplaatsingen beter uit tot wanneer de wegen sneeuw- en ijsvrij zijn.

Bus- en vliegverkeer

Op Brussels Airport zijn vrijdagavond ook een 130-tal vluchten geschrapt door de sneeuwval. Dat meldt een woordvoerster van de luchthaven. Niet alle pistes zijn meer in gebruik, door de beperkte zichtbaarheid en gladheid.

De luchthaven blijft de situatie van nabij opvolgen. Ze roept passagiers op om contact te nemen met hun luchtvaartmaatschappij alvorens naar de luchthaven te komen en om voldoende tijd uit te trekken om er te geraken.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het winterweer verstoorde vrijdagavond ook het busverkeer in Vlaams-Brabant en Limburg. Reizigers moeten er rekening houden met vertragingen tussen 10 en 45 minuten en met gewijzigde trajecten. Dat meldt openbaarvervoersmaatschappij De Lijn.

In Vlaams-Brabant blijven de bussen op de hoofdwegen en worden de lussen via deelkernen niet gereden. Heel wat bussen staan onderweg stil door de hevige sneeuwval. De bussen rijden er met grote vertragingen. Ook in Limburg rijdt slechts een beperkt aantal bussen. Elders in Vlaanderen blijft de hinder voorlopig beperkt. Reizigers moeten er wel rekening houden met lichte vertragingen en mogelijk moet er plaatselijk omgereden worden.

De Lijn waarschuwt de reizigers dat de situatie op het terrein snel kan veranderen, als de sneeuwbuien toenemen of verder opschuiven.